ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαρυδόπιτα αφράτη και ζουμερήΚαρυδόπιτα αφράτη και ζουμερή βήμα βήμα
1 ώρα προετοιμασία
20' ψήσιμο
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 8

Κρέμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την παραδοσιακή τούρτα από τη Γεωργία, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
  2. Χτυπάμε τα 6 ασπράδια σε μαρέγκα πολύ σφιχτή, με το μίξερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  3. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Έπειτα ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το καρύδι με 2 κουταλιές από το αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα αυτό μέσα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα ή με το χέρι.
  5. Προσθέτουμε τη σόδα και το ξίδι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Απαιτείται αργό ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί όλο.
  6. Σε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί περίπου 28 x 40 εκ. βάζουμε λαδόκολλα και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά. Δεν φουσκώνει πολύ, στην όψη θυμίζει χαμηλό κέικ.
  7. Αναποδογυρίζουμε το κέικ μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα.

Κρέμα

  1. Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε το καραμελωμένο ζαχαρούχο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει μια ωραία κρέμα.
  2. Διατηρούμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
  3. Κόβουμε με το μαχαίρι τις ακριανές πλευρές του κέικ που είναι πιο ξεροψημένες αφαιρώντας περίπου 2 εκ. από κάθε πλευρά. Κρατάμε κατά μέρος το εσωτερικό μαλακό μέρος.
  4. Βάζουμε σε μια λαμαρίνα τις τέσσερις ξεροψημένες λωρίδες που αφαιρέσαμε. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά στο γκριλ, σε υψηλή θερμοκρασία (200°C), μέχρι να ροδίσουν τα κομμάτια. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
  5. Το μαλακό μέρος του κέικ το κόβουμε στη μέση, έτσι που να σχηματίσουμε δύο ίδια μικρότερα κομμάτια 18 χ24 εκ. Απλώνουμε στην επιφάνεια του ενός κομματιού το 1/3 της κρέμας, τοποθετούμε από πάνω το άλλο κομμάτι κέικ και καλύπτουμε με άλλο τόσο κρέμα. Με την υπόλοιπη κρέμα αλείφουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά του γλυκού χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα.
  6. Παίρνουμε τα τραγανά κομμάτια του κέικ που ψήσαμε στο γκριλ και τα τρίβουμε στον πολυκόφτη για να δημιουργήσουμε χοντρά τρίμματα. Με αυτά καλύπτουμε όλο το γλυκό κολλώντας τα πάνω στην κρέμα.
  7. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για να σφίξει για τουλάχιστον 2-3 ώρες (ιδανικά για ένα βράδυ) μέχρι να σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών