Καρυδόπιτα αφράτη και ζουμερή Καρυδόπιτα αφράτη και ζουμερή

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τα 200 γρ. από τη μετρημένη ζάχαρη. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους και συνεχίζουμε μέχρι ν’ αφρατέψει το μείγμα. Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και τη σκόνη καρυδιού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να προκύψει ένα ενιαίο μείγμα.

Καρυδόπιτα αφράτη και ζουμερή Καρυδόπιτα αφράτη και ζουμερή

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, καθαρίζουμε τον κάδο του μίξερ και χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (100 γρ.) σε σφιχτή μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα που φτιάξαμε ανακατεύοντας πολύ απαλά.

Καρυδόπιτα αφράτη και ζουμερή Καρυδόπιτα αφράτη και ζουμερή

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 22 εκ. Γεμίζουμε το σκεύος με το μείγμα.

Καρυδόπιτα αφράτη και ζουμερή Καρυδόπιτα αφράτη και ζουμερή

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού με τα χοντροκομμένα καρύδια, φροντίζοντας να τα βάλουμε ομοιόμορφα στην επιφάνεια του γλυκού. Ψήνουμε την πίτα για περίπου 20 – 30 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε την πίτα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Καρυδόπιτα αφράτη και ζουμερή

40' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 10

Διαδικασία

  1. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα που λέγεται φτερό το βούτυρο με τα 200 γρ. από τη μετρημένη ζάχαρη.
  2. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους και συνεχίζουμε μέχρι ν’ αφρατέψει το μείγμα.
  3. Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και τη σκόνη καρυδιού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να προκύψει ένα ενιαίο μείγμα.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, καθαρίζουμε τον κάδο του μίξερ και χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (100 γρ.) σε σφιχτή μαρέγκα. Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν ανασηκώνοντας το σύρμα δημιουργούνται «μύτες».
  5. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα που φτιάξαμε ανακατεύοντας πολύ απαλά.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° - 170° C.
  7. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 22 εκ. Αν έχουμε τσέρκι, το ρυθμίζουμε στη διάμετρο αυτή, το ντύνου- με εξωτερικά με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε μια λαμαρίνα. Δεν χρειάζεται βουτύρωμα. Γεμίζουμε το σκεύος με το μείγμα.
  8. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού με τα χοντροκομμένα καρύδια, φροντίζοντας να τα βάλουμε ομοιόμορφα στην επιφάνεια του γλυκού.
  9. Ψήνουμε την καρυδόπιτα για περίπου 20 - 30 λεπτά. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο εσωτερικό της - αν βγει χωρίς υπολείμματα, σημαίνει ότι είναι έτοιμη.
  10. Ξεφουρνίζουμε την καρυδόπιτα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 55.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών