1 ώρα
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: για 1 στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 42 - 43 εκ.Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την Ηπειρώτικη λαχανόπιτα σε καρεδάκια, ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί.
- Σε ένα σουρωτήρι βάζουμε όλα τα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα ξερά, τα αρωματικά, τα πασπαλίζουμε με 2 κουτ. γλυκού αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους. Τα πιέζουμε και τα στύβουμε με τα χέρια μας μέχρι να βγάλουν εντελώς τα υγρά τους. Τα ρίχνουμε σε λεκάνη μαζί με τα αυγά, τη μισή ποσότητα ελαιολάδου, το τυρί, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν.
- Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το ξινόγαλο με 250 ml νερό και τα σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν, χωρίς όμως να βράσουν. Ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος χυλός.
- Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα του χυλού στο ταψί, τον στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού, ώστε να καλύψει ομοιόμορφα τον πάτο του ταψιού, και σκορπίζουμε από πάνω το μείγμα των χόρτων. Βάζουμε στον υπόλοιπο χυλό 150 ml νερό, ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθεί και τον αδειάζουμε με το κουτάλι ομοιόμορφα πάνω στα χόρτα. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να ροδίσει στην επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς και να «σταθεί», κόβουμε σε μικρά κομμάτια και σερβίρουμε σε πιατάκια ή σε μεγάλη πιατέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.