ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαλαμάρι-αμαρτία (γεμιστό με τραχανά, φέτα και πιπεριές Φλωρίνης)Καλαμάρι-αμαρτία (γεμιστό με τραχανά, φέτα και πιπεριές Φλωρίνης) «Δεν έχω φάει νοστιμότερα καλαμάρια από αυτά που βγάζει η θάλασσα του Σιγρίου. Από τα παγωμένα νερά, όπου τουρτουρίζεις ακόμα κι όταν κολυμπάς Αύγουστο μήνα, βγαίνουν ολόγλυκα καλαμάρια από τον Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο και οι ντόπιοι τα κάνουν κυρίως τηγανητά ή σχάρας. Η πεθερά μου, Μαρία Χατζάκη, τα ετοιμάζει στην κατσαρόλα με συνταγή της δικής της πεθεράς, Αγλαΐας Χατζάκη. Κάποιοι προσθέτουν στη γέμιση κουκουνάρια, σταφίδες και κανέλα.» — Νικολέτα Μακρυωνίτου

20' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Διαδικασία

  1. Για το καλαμάρι γεμιστό, μελωμένο, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα πλοκάμια για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια και να αλλάξουν χρώμα τα πλοκάμια.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για ακόμα 5 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί καλά.
  3. Προσθέτουμε 400-500 ml νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι το ρύζι να πιει το νερό, να μαλακώσει κάπως και να μείνει με το λάδι.
  4. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε τα μυρωδικά, το ξύσμα και το αλατοπίπερο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Μοιράζουμε τη γέμιση στα καλαμάρια και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.
  6. Βάζουμε τα γεμισμένα καλαμάρια σε φαρδιά κατσαρόλα σε μία στρώση και προσθέτουμε νερό, να φτάσει μέχρι τη μέση των καλαμαριών, και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  7. Μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να γίνει το καλαμάρι και να σωθούν τα υγρά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 145.

Άρθρα και Συνταγές με Καλαμάρι / Θράψαλο

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών