Διαδικασία
- Για το καλαμάρι γεμιστό, μελωμένο, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα πλοκάμια για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια και να αλλάξουν χρώμα τα πλοκάμια.
- Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για ακόμα 5 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί καλά.
- Προσθέτουμε 400-500 ml νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι το ρύζι να πιει το νερό, να μαλακώσει κάπως και να μείνει με το λάδι.
- Προσθέτουμε και ανακατεύουμε τα μυρωδικά, το ξύσμα και το αλατοπίπερο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Μοιράζουμε τη γέμιση στα καλαμάρια και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.
- Βάζουμε τα γεμισμένα καλαμάρια σε φαρδιά κατσαρόλα σε μία στρώση και προσθέτουμε νερό, να φτάσει μέχρι τη μέση των καλαμαριών, και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να γίνει το καλαμάρι και να σωθούν τα υγρά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 145.