ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαλλιτσούνια αλμυρά, ΧανιώτικαΚαλιτσούνια αλμυρά από τα Χανιά

Τα χορτοκαλίτσουνα φτιάχνονται συνήθως την άνοιξη, με την αφθονία από άγρια χόρτα, όπως τσόχους (ζοχούς), τρυφερά φύλλα παπαρούνας, σπανάκι, λάπαθα, καυκαλήθρες κ.α. Το καλοκαίρι όμως μπαίνουν τρυφερά βλίτα, ανθοί και δυόσμος, ανακατεμένα με καλά στραγγισμένη γαλομυζήθρα.

1 ώρα προετοιμασία
25' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 25'

Υλικά

Τεμάχια: 24-28

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για το ψήσιμο

Για το τηγάνισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε καλιτσούνια με βλίτα, ξεκινάμε με τη γέμιση και καθαρίζουμε τα βλίτα από χοντρά κοτσάνια και σκληρά ή μαραμένα φύλλα. Κρατάμε μόνο τα πολύ τρυφερά φύλλα, γιατί τα βλίτα θα μπουν ωμά στα πιτάκια, δεν θα τα βράσουμε για να μαλακώσουν.
  2. Τα πλένουμε καλά, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πολύ καλά απλωμένα σε καθαρές πετσέτες.
  3. Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ.
  4. Προσθέτουμε τον δυόσμο, τους κολοκυθοανθούς και το τυρί, ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και αλατίζουμε. Δεν στραγγίζουμε το μείγμα.

Ζύμη

  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
  2. Ξεκινάμε να δουλεύουμε τα υλικά με τον γάντζο, προσθέτοντας σταδιακά το νερό (ίσως δεν χρειαστεί όλο), μέχρι να φτιάξουμε μια αρκετά μαλακή και λεία, εύπλαστη ζύμη.
  3. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά, σκεπασμένη.

Καλιτσούνια

  1. Σε μεγάλη, επίπεδη επιφάνεια σκορπίζουμε λίγο αλεύρι. Κόβουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, σκεπάζουμε το ένα για να μην ξεραθεί και ανοίγουμε το άλλο με τον πλάστη-βέργα σε λεπτό φύλλο πάχους 2-3 χλστ.
  2. Με ένα μαχαίρι (ή ροδάκι της πίτσας) κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες πλάτους 10-12 εκ.
  3. Έπειτα κόβουμε κάθε λωρίδα κάθετα σε απόσταση πάλι 10-12 εκ., ώστε να φτιάξουμε τετράγωνα κομμάτια φύλλου.
  4. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο και κόβουμε άλλα τόσα τετράγωνα κομμάτια. Καθένα από τα δύο φύλλα που θα ανοίξουμε βγάζει 12-14 τετράγωνα κομμάτια.
  5. Βάζουμε στο κέντρο ενός κομματιού 1-2 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης.
  6. Φέρνουμε τις δύο απέναντι γωνίες του φύλλου στο κέντρο, μέχρι να ενωθούν οι μύτες τους. Φέρνουμε στο κέντρο και τις άλλες δύο απέναντι γωνίες και τις ενώνουμε ώστε να φτιάξουμε ένα φακελάκι που να καλύψει καλά τη γέμιση.
  7. Κολλάμε όλες τις άκρες, βρέχοντάς τες με λίγο νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια και γέμιση μέχρι να τελειώσουν.
  8. Τα καλιτσούνια αυτά μπορούμε είτε να τα ψήσουμε στον φούρνο είτε να τα τηγανίσουμε.

Εάν τα ψήσουμε

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  2. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο ταψιά και αραδιάζουμε εκεί τα καλιτσούνια.
  3. Τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και φουρνίζουμε.
  4. Τα ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Εάν τα τηγανίσουμε

  1. Δεν αλείφουμε τα καλιτσούνια με αυγό, ούτε τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  2. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 εκ. ελαιόλαδο από τον πάτο του σκεύους, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει.
  3. Ρίχνουμε στο λάδι τα καλιτσούνια σε δόσεις και τα τηγανίζουμε πρώτα από την πλευρά της ένωσης του φύλλου, μέχρι να ροδίσει.
  4. Τα γυρίζουμε και τηγανίζουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και η άλλη πλευρά.
  5. Τα στραγγίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βλίτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT