ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨωμί και ψάρι με σύγλινο!Καναπεδάκια με φιλέτο από λαβράκι και σύγκλινο Είναι απίθανο πόσο εύκολα μπορούμε να φτιάξουμε πατέ γαρίδας, αντί να αγοράσουμε έτοιμες παρασκευές. Το πικάντικο αυτό πατέ μπορούμε να το φτιάξουμε από την προηγούμενη. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε τα καναπεδάκια, το βγάζουμε από το ψυγείο και, με σακούλα ζαχαροπλαστικής, φτιάχνουμε ωραίες ροζέτες πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί. Μπορούμε, βέβαια, να το σερβίρουμε και πιο απλά με ένα μικρό κουτάλι πάνω στο ψωμί.

30' προετοιμασία
Σύνολο: 30'

Υλικά

Τεμάχια: 28

Για το πατέ

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε καναπεδάκια με πατέ γαρίδας, ξεκινάμε με το πατέ γαρίδας. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε την πιπερίτσα και τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 30-60 δευτερόλεπτα (ανάλογα με το μέγεθός τους), γυρίζοντάς τες μία δύο φορές, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  2. Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε για 5 δευτερόλεπτα να εξατμιστεί λίγο από το αλκοόλ του. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στον πολυκόφτη και χτυπάμε, μέχρι οι γαρίδες να πολτοποιηθούν.
  4. Προσθέτουμε το τυρί, τον χυμό, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε καλά μέχρι να φτιάξουμε μια λεία κρέμα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
  5. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά του και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Αν δεν το χρησιμοποιήσουμε αμέσως, το βάζουμε στο ψυγείο αλλά το αφήνουμε τα έρθει ξανά σε θερμοκρασία δωματίου πριν σερβίρουμε.

Σερβίρισμα

  1. Φρυγανίζουμε τα κομμάτια ψωμιού στη φρυγανιέρα ή στο γκριλ, γυρίζοντάς τα, μέχρι να ροδίσουν πολύ απαλά και από τις δύο πλευρές. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Βάζουμε το πατέ γαρίδας σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και προσαρμόζουμε μύτη απλή ή αστέρι.
  3. Φτιάχνουμε ροζέτες με το πατέ πάνω σε κάθε ψωμάκι και διακοσμούμε με 1-2 ροδέλες φρέσκο κρεμμυδάκι και 1 ροδέλα πιπερίτσα.
  4. Σερβίρουμε τα καναπεδάκια με πατέ γαρίδας σε πιατέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών