25'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'
Υλικά
Τεμάχια: 6Για το σταμναγκάθι
Για τα κρεμμύδια
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Σάλτσα
- Για να φτιάξουμε τα γιορτινά καναπεδάκια με λαβράκι και σύγκλινο, ξεκινάμε χτυπώντας καλά τη μουστάρδα με τον χυμό λεμονιού, το μέλι και το λάδι ώστε να φτιάξουμε μια λεία σάλτσα.
Σταμναγκάθι
- Το βράζουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου 10-15 λεπτά. Θέλουμε να μαλακώσει καλά. Το στραγγίζουμε, ρίχνουμε αφρίνα, πιπέρι, χυμό λεμονιού και ξίδι.
Κρεμμύδι
- Παράλληλα, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά, τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι, για 20 λεπτά, μέχρι να σκουρύνουν και να μελώσουν σαν μαρμελάδα, αλλά να μην καούν. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σύγλινο
- Απλώνουμε από πάνω τις φέτες σύγκλινου και τις σκεπάζουμε με τα φιλέτα από λαβράκι. Τις σερβίρουμε αμέσως.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και, όταν κάψει, ρίχνουμε το σύγλινο και το σοτάρουμε για 1 - 2 λεπτά.
Σερβίρισμα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Βάζουμε τα φιλέτα ψαριού σε ταψάκι και τα ψήνουμε για 6-7 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία φορά. Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού σε φρυγανιέρα ή στην τοστιέρα και τις βάζουμε σε πιατέλα. Τις ραντίζουμε με λίγη σάλτσα μουστάρδας και απλώνουμε κατά μήκος τα κρεμμύδια και λίγο σταμναγκάθι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 141.