Υλικά
Μερίδες: 4-6
Για το αρνί
Για το κάρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κάρι με αρνί και μπασμάτι, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια μικρή κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και τις πιπεριές, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους. Τέλος, βάζουμε τον πελτέ και σιγομαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αρνί
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε σε δόσεις το αρνί για 5-6 λεπτά από όλες τις μεριές, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Στο τέλος, ρίχνουμε όλα τα κομμάτια ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο αλάτι και το κάρι και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε τον ζωμό και αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε το φαγητό για 1 ώρα και 15 λεπτά (αν δούμε ότι έχει σωθεί το υγρό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό).
- Ρίχνουμε τα καρότα και τα παστινάκια και μαγειρεύουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον δυόσμο και τον βασιλικό.
- Παράλληλα, βράζουμε το ρύζι μπασμάτι με λίγο αλάτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μοιράζουμε στα πιάτα και από πάνω απλώνουμε το αρνάκι με την πλούσια σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.