30' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8

*Για το ζωμό λαχανικών (για 1½ - 2 λίτρα)

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αραδιάζουμε τα καρότα σε ένα ταψάκι μαζί με τα κρεμμύδια και τα περιχύνουμε με το κρασί, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίζουμε με το κάρι ή τον κόλιανδρο και την πάπρικα και τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Οταν είναι έτοιμες, τις βγάζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις κρατάμε στην άκρη.Ρίχνουμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ το περιεχόμενο του ταψιού (καρότα, κρεμμύδια) μαζί με τα ζουμάκια που έχουν μείνει. Προσθέτουμε τις καθαρισμένες πατάτες και δύο φλιτζάνια από το ζωμό λαχανικών. Πολτοποιούμε το όλον και το αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό και βράζουμε για 10 λεπτά. Διορθώνουμε τη γεύση με πιπέρι και αλάτι.
  3. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, βάζουμε το τζίντζερ και το τριμμένο καρότο μαζί με τη ζάχαρη. Τα σοτάρουμε για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να καραμελώσουν. Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρουμε με μια κουταλίτσα από τα καραμελωμένα λαχανικά.
  4. Ζωμός λαχανικώνΤσιγαρίζουμε τα λαχανικά σε ελάχιστο λάδι για να πάρουμε τα αρώματά τους, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 40 λεπτά. Τα πιπέρια θα τα βάλουμε προς το τέλος, σε τουλουπάνι, για να τα αφαιρέσουμε εύκολα, καθώς και το ματσάκι μυρωδικών. Οταν ο ζωμός είναι έτοιμος, πετάμε τα μυρωδικά -τα λαχανικά μπορούμε να τα κάνουμε μια ωραία βραστή σαλάτα με λαδόξιδο- και τον σουρώνουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών