40' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 10-12

Διαδικασία

  1. Βάζουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο σ’ ένα ανοξείδωτο μεταλλικό μπολ ή σε μια μικρή κατσαρόλα.
  2. Στερεώνουμε το μπολ ή την κατσαρόλα πάνω από μια μεγαλύτερη με λίγο νερό που βράζει.
  3. Ο πάτος του σκεύους όπου θα βάλουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό που βράζει.
  4. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθεί με το βούτυρο.
  5. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα (ή σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός) τους κρόκους των αυγών με 200 γρ. από τη μετρημένη ζάχαρη έως ότου προκύψει ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα.
  6. Ενώνουμε με το μείγμα κουβερτούρας- βουτύρου, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, και προσθέτουμε το τριμμένο καρύδι και τα μπαχαρικά (κανέλα + γαρίφαλο) συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  7. Καθαρίζουμε τον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (50 γρ.) μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
  8. Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν ανασηκώνοντας το σύρμα δημιουργούνται «μύτες».
  9. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα που έχουμε φτιάξει ανακατεύοντας πολύ απαλά με μια σπάτουλα.
  10. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  11. Βουτυρώνουμε μια φόρμα ή ένα ταψί διαμέτρου 22 - 24 εκ. και ύψους 5 εκ.
  12. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πυθμένα και τα τοιχώματα της φόρμας και την τινάζουμε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
  13. Τη γεμίζουμε με το μείγμα και ψήνουμε για 1 ώρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 55.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών