ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣκαρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας-ελαιολάδου και ζαχαρωμένα καρύδιαΚαρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας-ελαιολάδου και ζαχαρωμένα καρύδια
40' προετοιμασία
55' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 35'

Υλικά

Μερίδες: 12-14

Για το σιρόπι

Για το σοκολατένιο γλάσο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε καρυδόπιτα με κονιάκ και σοκολατένιο γλάσο, χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα (ή σε ένα μεγάλο μπολ με το μίξερ χειρός) τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι ν’ αφρατέψουν.
  2. Ρίχνουμε την αμυγδαλόσκονη, το αλεύρι και το γάλα, σε μικρές δόσεις εναλλάξ, ανακατεύοντας πολύ καλά με μια σπάτουλα.
  3. Προσθέτουμε την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και στο τέλος το βούτυρο και τα καρύδια, πάντα ανακατεύοντας με σπάτουλα.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  5. Βουτυρώνουμε μια φόρμα ή ένα ταψί διαμέτρου περίπου 25 εκ.
  6. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους και το τινάζουμε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
  7. Γεμίζουμε το σκεύος με το μείγμα και ψήνουμε για 45 - 50 λεπτά.

Σιρόπι + σιρόπιασμα

  1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι λίγα λεπτά προτού ολοκληρωθεί το ψήσιμο της πίτας, γιατί πρέπει να τη σιροπιάσουμε όταν και τα δύο είναι ζεστά.
  2. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας.
  3. Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά, μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
  4. Αφαιρούμε την κανέλα και ρίχνουμε το κονιάκ.
  5. Ξεφουρνίζουμε την καρυδόπιτα και τη σιροπιάζουμε όπως είναι ζεστή με το ζεστό σιρόπι.

Γλάσο

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, βράζουμε την κρέμα και τη ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
  2. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα μέχρι να προκύψει ένα ενιαίο μείγμα, το οποίο αφήνουμε κατά μέρος, έως ότου πήξει και γίνει σαν αλοιφή.
  3. Με μια παλέτα ή με ένα φαρδύ μαχαίρι καλύπτουμε με το γλάσο την επιφάνεια της καρυδόπιτας όταν αυτή έχει πια κρυώσει.

Μυστικά

Πως τρίβουν τα καρύδια και τα αμύγδαλα Για να τρίψουμε τα καρύδια ή τα αμύγδαλα σε σκόνη, τα βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ ή του μούλτι και τα χτυπάμε στην υψηλότερη ταχύτητα (αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα) μέχρι να γίνουν σκόνη. Όμως, κατά τη διάρκεια του αλέσματος υπάρχει το ενδεχόμενο να πολτοποιηθούν και να γίνουν σαν υδαρή πάστα λόγω της ελαιώδους σύστασής τους. Για να το αποφύγουμε αυτό, κάνουμε τα εξής: Φροντίζουμε να μην αλέθουμε μεγάλες ποσότητες καρυδιών ή αμύγδαλων. Βάζουμε στον κάδο του κόφτη το πολύ 1 φλιτζάνι τη φορά. Αλέθουμε τα καρύδια ή τα αμύγδαλα με μια ποσότητα από την κρυσταλλική ζάχαρη ή την άχνη που ορίζει η συνταγή του γλυκού ή με λίγο κορν φλάουρ, που θα τραβήξει την περίσσια υγρασία, χωρίς να αλλοιώσει τη γεύση τους.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 55.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών