ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαρυδόπιτα με σοκολάταΚαρυδόπιτα με σοκολάτα
30' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 1 φόρμα του κέικ

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τη σιροπιαστή καρυδόπιτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα και λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ ή ένα μέτριο ταψί.
  2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.
  3. Ρίχνουμε διαδοχικά το λάδι, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, την καρυδόψιχα και το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, την κανέλα και το γαρίφαλο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  4. Αδειάζουμε τη ζύμη στο λαδωμένο σκεύος και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
  6. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι για να ελέγξουμε το ψήσιμο. Αν βγει στεγνό, η καρυδόπιτα είναι έτοιμη, αν όχι, ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
  7. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.

Σιρόπι

  1. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού για 3 λεπτά (από το σημείο βρασμού).
  2. Προσθέτουμε το κονιάκ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και τη φλούδα λεμονιού και περιχύνουμε την κρύα καρυδόπιτα.
  4. Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.
  5. Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρυδόψιχα.
  6. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε την καρυδόπιτα, αν θέλουμε, με λίγο παγωτό καϊμάκι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών