20'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 28 εκ.Για το σιρόπι
Διαδικασία
- Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ, με το σύρμα, τους κρόκους και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
- Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το καρύδι, τη φρυγανιά, την κανέλα, τη σόδα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα και το ποτό.
- Προσθέτουμε το μείγμα κρόκων-ζάχαρης, ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα και προσθέτουμε και τη μαρέγκα.
- Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, για να μην ξεφουσκώσει μέχρι να ενσωματωθεί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί, το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί καλά, βυθίζοντας στο κέντρο του ταψιού μια οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει καθαρή χωρίς υπολείμματα ζύμης, η καρυδόπιτα είναι έτοιμη.
- Αποσύρουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
- Βάζουμε τα υλικά του σιροπιού σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Αφαιρούμε το λεμόνι και ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στη ζεστή καρυδόπιτα.
- Αφήνουμε να ποτίσει καλά και να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.