ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚατσικάκι με σταμναγκάθι φρικασέΚατσικάκι με σταμναγκάθι φρικασέ
30' προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
2 ώρες και 15' αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη μαρινάδα

Για τη γέμιση

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Μαρινάδα:

  1. Για την μαρινάδα σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας.
  2. Απλώνουμε σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας τη σπάλα και με ένα πινέλο την αλείφουμε με τη μαρινάδα.
  3. Την τυλίγουμε σε ρολό, την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, να μαριναριστεί.

Γέμιση:

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με τα σκόρδα και το μάραθο, για περίπου 2 - 3 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν λίγο.
  2. Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σβήνουμε με το ούζο.
  3. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ρολό:

  1. Βγάζουμε τις σπάλες από το ψυγείο, τις σκουπίζουμε ελαφρώς με χαρτί κουζίνας και τις βάζουμε με την εξωτερική πλευρά προς τα κάτω πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας.
  2. Μοιράζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση στα δύο κομμάτια κρέατος και σκορπίζουμε το δυόσμο και τη ρίγανη.
  3. Τυλίγουμε το κρέας σε 2 σφιχτά ρολά και τα δένουμε με χοντρό βαμβακερό σπάγκο, με πυκνά δεσίματα.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° στη λειτουργία του αέρα.

Σάλτσα:

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα-ίσα να αρωματίσει το λάδι, και το αφαιρούμε.
  2. Προσθέτουμε προσεκτικά τα ρολά και τα σοτάρουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Αν δεν χωράνε μαζί στο σκεύος, σοτάρουμε πρώτα το ένα και όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε και σοτάρουμε το δεύτερο.
  3. Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η μουστάρδα και να αναμειχθούν τα αρώματα.

Ψήσιμο:

  1. Βάζουμε τα ρολά σε ένα μέτριο ταψί, περιχύνουμε με τη σάλτσα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το κρέας.
  2. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το αρνί.
  3. Κάθε 20 λεπτά περίπου παίρνουμε με ένα κουτάλι ζουμί από το ταψί και περιχύνουμε τα ρολά και τα γυρίζουμε, για να ψηθούν και να ροδίσουν ομοιόμορφα, από όλες τις πλευρές.
  4. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά τα ρολά να «ξεκουραστούν» και να κρυώσουν.
  5. Αφαιρούμε προσεκτικά το σπάγκο, κόβουμε το ρολό σε φέτες, περιχύνουμε με το ζουμί του ταψιού και σερβίρουμε το Κατσίκι ρολό με φρέσκα κρεμμυδάκια και μάραθο.

Μυστικά

  • Αν το ζουμί του ταψιού είναι πιο αραιό από όσο θα θέλαμε, το βράζουμε σε κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά, προσθέτοντας και λίγο κρασί, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.

Άρθρα και Συνταγές με Κατσίκι

Άρθρα και Συνταγές με Μάραθος

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT