20'
προετοιμασία
1 ώρα και 15'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 35'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Καθαρίζουμε τις σαλάτες, αφαιρώντας τυχόν σκληρά μέρη και τα στραπατσαρισμένα φύλλα.
- Πλένουμε τα τρυφερά φύλλα, τα στεγνώνουμε πολύ καλά με πετσέτα ή σε ειδικό «στεγνωτήρα» σαλατικών, αν διαθέτουμε, και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια με το χέρι.
- Καθαρίζουμε το αγγούρι, το κόβουμε κατά μήκος στη μέση και αφαιρούμε με ένα κουταλάκι τα σπόρια, αν υπάρχουν. Κόβουμε το αγγούρι σε μικρούς κύβους.
- Βάζουμε τους κύβους αγγουριού σε ένα σουρωτήρι και τους αλατίζουμε ελαφρώς. Τους αφήνουμε στην άκρη για περίπου 15 λεπτά να στραγγίξουν λίγο.
- Στη συνέχεια, ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με το λάδι, το λεμόνι (χυμό+ξύσμα) και το μυρωδικό της επιλογής μας.
- «Διπλώνουμε» μέσα στη σος τα φύλλα της σαλάτας.
- Προσθέτουμε το αγγούρι, τα κρεμμυδάκια, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε και πάλι ελαφρώς να αρτυθεί η σαλάτα.
- Τη βάζουμε σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ώστε να γίνει δροσερή.
- Τη σερβίρουμε σε μπολ ή σε πιατέλα και θρυμματίζουμε με τα δάχτυλα την καβουρόψιχα από πάνω.
- Δεν ανακατεύουμε ώστε να αισθανόμαστε τη λεπτή γεύση του καβουριού χωριστά από την υπόλοιπη σαλάτα (τη χρησιμοποιούμε σαν θαλασσινό «καρύκευμα»). Τα υλικά θα ανακατευτούν ούτως η άλλως στο σερβίρισμα.