Μυρωδάτο πιάτο, μ’ έναν κόπο. Στο ίδιο ταψί ψήνονται τόσο οι κεφτέδες όσο και η γαρνιτούρα τους.

30' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 55 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 25 - 28 κεφτέδες

Για τους κεφτέδες

Για το στρώμα λαχανικών

Διαδικασία

  1. Κεφτέδες: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και τα ξερά κρεμμύδια και τα ζυμώνουμε για 1 - 2 λεπτά, για να σκορπίσουν τα υγρά του κρεμμυδιού σε όλο το μείγμα. Προσθέτουμε το αυγό, το μείγμα των μυρωδικών, το ελαιόλαδο, το τριμμένο τυρί, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε τα υλικά για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς την πάνω στην επιφάνεια του μείγματος και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά έως 1 ώρα. ΛαχανικάΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα μέτριο ταψάκι βάζουμε το λάχανο, τα πράσα, τα κρεμμύδια, τη μαραθόριζα και το μείγμα μυρωδικών. Ρίχνουμε αλάτι και τρίβουμε όλα μαζί τα λαχανικά με τα χέρια μας για 1 - 2 λεπτά, για να «πέσουν», να μαραθούν. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα ανακατεύουμε, τα απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψάκι και τα βάζουμε στο φούρνο να ψήνονται (τα λαχανικά χρειάζονται λίγο περισσότερο ψήσιμο, επομένως τα βάζουμε μερικά λεπτά νωρίτερα στο φούρνο, μέχρι να πλάσουμε τους κεφτέδες). Ξεκινάμε αμέσως να πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε 25 - 28 κεφτέδες, μέτριου μεγέθους. Βγάζουμε το ταψάκι με τα λαχανικά από το φούρνο και πάνω τους βάζουμε τους κεφτέδες. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ψηθούν καλά οι κεφτέδες και να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσέχουμε να μην παραψηθούν τα υλικά, γιατί θα στεγνώσουν και θα συρρικνωθούν. Στα ποτήρια μας
  2. Η καλύτερη επιλογή µας είναι ένα ροζέ από Ξινόµαυρο ή ένα Tempranillo ελληνικό ή ισπανικό (Ριόχα).

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών