ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚέϊκ με γιαούρτιΚέικ με γιαούρτι, το αγαπημένο των παιδιών
45' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για τη σαντιγί γιαουρτιού για το σερβίρισμα (προαιρετική)

Διαδικασία

  1. Για το κέικ με ανθότυρο και κομμάτια σοκολάτας, με σαντιγί γιαουρτιού, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C στον αέρα ή στους 180°C στις αντιστάσεις.
  2. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο εσωτερικό μιας μακρόστενης φόρμας του κέικ με διαστάσεις 13 x 24 εκ., καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ανθότυρο ή τη ρικότα μαζί με την άχνη ζάχαρη με ένα σύρμα, ώστε να μαλακώσει και να γίνει σαν κρέμα.
  4. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, χτυπώντας με το σύρμα πολύ καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Προσθέτουμε τις βανιλίνες ή τους σπόρους της φυσικής βανίλιας. Για να πάρουμε τους σπόρους, σκίζουμε τον λοβό στη μέση κατά μήκος με ένα μυτερό και κοφτερό μαχαίρι. Τον ανοίγουμε στη μέση και με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε το εσωτερικό του για να μαζέψουμε τα μαύρα μικροσκοπικά σποράκια.
  6. Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενσωματωθεί.
  7. Στο τέλος ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας.
  8. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια αφράτη και σταθερή μαρέγκα. Την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα, ανακατεύοντας με τη μαρίζ με απαλές κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, ώστε να μη χάσει τον όγκο της.
  9. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο του κέικ ένα λεπτό μαχαίρι ή ένα ξύλινο σουβλάκι· θα πρέπει να βγουν στεγνά, χωρίς ίχνη από ζύμη.
  10. Βγάζουμε, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε κάθε μερίδα με μία κουταλιά σαντιγί γιαουρτιού.

Σαντιγί γιαουρτιού

  1. Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί.
  2. Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε για 15 δευτερόλεπτα ακόμα. Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε. Η σαντιγί αυτή αντέχει για 1 μέρα.

Μυστικά

  • Αν το κέικ παίρνει πολύ γρήγορα χρώμα, χωρίς να έχει ψηθεί μέσα, το καλύπτουμε χαλαρά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ωστόσο, αυτό το κάνουμε αφού περάσει σίγουρα ένα πρώτο μισάωρο ψησίματος (δεν κάνει να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου πιο πριν, για να μην ξεφουσκώσει το κέικ).
  • Όταν χτυπάμε σαντιγί, φροντίζουμε η κρέμα γάλακτος να είναι πολύ κρύα, ενώ καλό είναι να έχουμε βάλει και το μπολ και τα χτυπητήρια του μίξερ από πριν στο ψυγείο, να κρυώσουν καλά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 50.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών