30'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 10Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το κέικ μπανάνα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια βαθιά, στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα.
- Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα μείγμα ελαφρύ, αέρινο και κρεμώδες.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες μπανάνες και τον καφέ ή τον χυμό και ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας το κέντρο του κέικ με ένα ξύλινο σουβλάκι ή με ένα μαχαίρι· θα πρέπει να βγουν στεγνά και καθαρά. Έχετε υπόψη σας όμως να μην το παραψήσετε και στεγνώσει.
- Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 50.