ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚέικ από παλιό ψωμί και μήλα: Torta di paneΚέικ από παλιό ψωμί και μήλα: Torta di pane
35' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά

Κομμάτια: 8-10

Για το γλάσο

Διαδικασία

  1. Για το κέικ πορτοκαλιού, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Λαδώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 20 - 22 εκ.
  2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το ασπράδι και το αλάτι, στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να προκύψει ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα, το οποίο μεταφέρουμε σε ένα καθαρό μπολ.
  3. Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε εντελώς τον κάδο του μίξερ και το σύρμα (είναι σημαντικό να είναι στεγνά, γιατί θα χτυπήσουμε τη μαρέγκα και η υγρασία την επηρεάζει αρνητικά).
  4. Ρίχνουμε το ασπράδι και το αλάτι στον κάδο και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.
  5. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ), με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ πορτοκαλιού για 55 - 60 λεπτά.
  7. Για να δούμε αν έχει ψηθεί το κέικ μέχρι μέσα, κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι: Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ πορτοκαλιού.
  8. Αν βγει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης στη λάμα του, τότε είναι έτοιμο.
  9. Αλλιώς ψήνουμε το κέικ πορτοκαλιού για 5 λεπτά ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να βγει στεγνό το μαχαίρι.
  10. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, αναποδογυρίζουμε αμέσως το κέικ πορτοκαλιού σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού το ξεφορμάρουμε.

Για το γλάσο

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και περιχύνουμε το κέικ πορτοκαλιού.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών