35' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για το γλάσο

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και λαδώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 20 - 22 εκ.
  2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το ασπράδι και το αλάτι, στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να προκύψει ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα, το οποίο μεταφέρουμε σε ένα καθαρό μπολ.
  3. Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε εντελώς τον κάδο του μίξερ και το σύρμα (είναι σημαντικό να είναι στεγνά, γιατί θα χτυπήσουμε τη μαρέγκα και η υγρασία την επηρεάζει αρνητικά).
  4. Ρίχνουμε το ασπράδι και το αλάτι στον κάδο και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.
  5. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ), με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 55 - 60 λεπτά.
  7. Για να δούμε αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα, κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι: Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ.
  8. Αν βγει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης στη λάμα του, τότε είναι έτοιμο.
  9. Αλλιώς το ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε.
  10. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να βγει στεγνό το μαχαίρι.
  11. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, αναποδογυρίζουμε αμέσως το κέικ σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού το ξεφορμάρουμε.
  12. ΓλάσοΑνακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και περιχύνουμε το κέικ.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών