45'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 12-14
Για το κέικ
Για τη γέμιση
Για την επικάλυψη
Διαδικασία
Κέικ
- Για να φτιάξουμε κέικ Ζάχερ αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το νερό, προσέχοντας να μη βράσει, και το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει καλά.
- Αμέσως μετά προσθέτουμε το γάλα, το σπορέλαιο και τα αυγά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
- Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής χυλός.
- Καλύπτουμε ένα ορθογώνιο ταψί 35 x 25 εκ. με αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 30 λεπτά.
- Αφού ψηθεί το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε στη μέση, κατά μήκος της μεγάλης πλευράς, σε 2 μακρόστενα κομμάτια.
Επικάλυψη
- Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και την αδειάζουμε σε ένα μπολ.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι να πάρει μία βράση.
- Αμέσως μετά αδειάζουμε το σιρόπι στην κουβερτούρα, ανακατεύοντας έντονα με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να γίνει μια γυαλιστερή γκανάς.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
Γέμιση
- Σε ένα μπολ αδειάζουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο.
- Προσθέτουμε το κονιάκ ή το τσίπουρο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Συναρμολόγηση
- Παίρνουμε το ένα κομμάτι κέικ, απλώνουμε στην επιφάνειά του όλο το μείγμα μαρμελάδας.
- Στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κομμάτι κέικ.
- Μεταφέρουμε το κέικ σε μια πιατέλα.
- Ανακατεύουμε λίγο την παχύρευστη γκανάς και το περιχύνουμε το κέικ Ζάχερ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.