Όπως και η Sacher Torte (Ζάχερ Τόρτε), έτσι και το κέικ Sacher έχει πάρει το όνομά του από τον Αυστριακό ζαχαροπλάστη Franz Sacher. Σύμφωνα με την ιστορία, το γλυκό πρωτοφτιάχτηκε το 1832 έπειτα από εντολή του πρίγκιπα Klemens Wenzel von Metternich, ο οποίος ήθελε ένα εντυπωσιακό γλυκό για τους καλεσμένους του. Τη μέρα εκείνη αρρώστησε ο σεφ και άφησε τον μαθητευόμενό του, τον 16χρονο τότε Franz στη θέση του. Το γλυκό του Franz κατέκτησε όλη την αυλή και σύντομα όλη τη χώρα, ενώ με το πέρασμα των χρόνων έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο.
45'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 12-14Για το κέικ
Για τη γέμιση
Για την επικάλυψη
Διαδικασία
Κέικ
- Για να φτιάξουμε κέικ Ζάχερ αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το νερό, προσέχοντας να μη βράσει, και το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει καλά.
- Αμέσως μετά προσθέτουμε το γάλα, το σπορέλαιο και τα αυγά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
- Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής χυλός.
- Καλύπτουμε ένα ορθογώνιο ταψί 35 x 25 εκ. με αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 30 λεπτά.
- Αφού ψηθεί το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε στη μέση, κατά μήκος της μεγάλης πλευράς, σε 2 μακρόστενα κομμάτια.
Επικάλυψη
- Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και την αδειάζουμε σε ένα μπολ.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι να πάρει μία βράση.
- Αμέσως μετά αδειάζουμε το σιρόπι στην κουβερτούρα, ανακατεύοντας έντονα με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να γίνει μια γυαλιστερή γκανάς.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
Γέμιση
- Σε ένα μπολ αδειάζουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο.
- Προσθέτουμε το κονιάκ ή το τσίπουρο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Συναρμολόγηση
- Παίρνουμε το ένα κομμάτι κέικ, απλώνουμε στην επιφάνειά του όλο το μείγμα μαρμελάδας.
- Στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κομμάτι κέικ.
- Μεταφέρουμε το κέικ σε μια πιατέλα.
- Ανακατεύουμε λίγο την παχύρευστη γκανάς και το περιχύνουμε το κέικ Ζάχερ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.