ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοκορέτσι βήμα-βήμαΚοκορέτσι βήμα βήμα

Τα ελλαδίτικα κοκορέτσια συνήθως, για να ψηθούν εσωτερικά, καταλήγουν να καίγονται εξωτερικά ή, για να είναι όμορφα ροδισμένα εξωτερικά, στο εσωτερικό τους μοιάζουν ελαφρώς βρασμένα. Στην Πόλη όμως, αφού τα ψήσουν όσο πρέπει εξωτερικά, τα βγάζουν από τη σούβλα, τα κόβουν σε φέτες και τις ξαναψήνουν μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και να ψηθεί καλά και το εσωτερικό τους. Τέλειο! Δοκιμάστε το και σε σάντουιτς, για μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: για 6 μερίδες, ως μεζές

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κοκορέτσι με γλυκάδια, ξεκινάμε καθαρίζοντας επιμελώς τα έντερα ως εξής: Ανοίγουμε προσεκτικά την άκρη κάθε εντέρου και τη βάζουμε κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης. Το υπόλοιπο έντερο βρίσκεται τυλιγμένο σε κουλούρα, στον νεροχύτη.
  2. Μόλις περάσει κάμποσο νερό, απομακρύνουμε το έντερο από τη βρύση και το πιέζουμε με τα δάχτυλά μας, ώστε το νερό εσωτερικά να προχωρήσει σε όλο το μήκος του και να απομακρύνει κάθε ακαθαρσία.
  3. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία 4-5 φορές, μέχρι το νερό να βγαίνει εντελώς διαυγές. Έπειτα βάζουμε τα πλυμένα έντερα σε ένα μεγάλο μπολ και τα περιχύνουμε με ξίδι.
  4. Περνάμε από μια μέτρια σούβλα τα γλυκάδια, τρυπώντας τα όσο γίνεται στο κέντρο τους, για ισορροπία. Τα τυλίγουμε προσεκτικά με την μπόλια, για να σταθεροποιηθούν.
  5. Τραβάμε το έντερο από την άκρη του και το δένουμε στη μία άκρη του κοκορετσιού, με κανονικό κόμπο, αλλά προσεκτικά για να μη σκιστεί.
  6. Τυλίγουμε με το έντερο μέχρι να καλύψουμε όλο το κοκορέτσι, ώστε να μη μείνει το παραμικρό ακάλυπτο σημείο. Όταν τελειώσουμε το τύλιγμα, περνάμε την άκρη του εντέρου κάτω από τα τελευταία τυλίγματα, αρκετές φορές σφιχτά, για να το σταθεροποιήσουμε.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ με αέρα. Λαδώνουμε καλά τη σχάρα του φούρνου και τη βάζουμε στο δεύτερο ράφι κάτω από το γκριλ.
  8. Εφαρμόζουμε στο πιο κάτω ράφι ένα ταψί με λίγο νερό, ώστε λίπη και ζουμιά από το ψήσιμο να πέφτουν εκεί και να μη λερώσουμε τον φούρνο μας.
  9. Τακτοποιούμε το κοκορέτσι στη σχάρα και ψήνουμε σε γκριλ και αέρα για περίπου 1 ώρα ή μέχρι τα έντερα στο εξωτερικό του να έχουν ροδίσει και ξεροψηθεί. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το γυρίζουμε τακτικά.
  10. Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε το κοκορέτσι από τη σούβλα και το κόβουμε σε χοντρές φέτες (πάχους 2-3 εκ.).
  11. Ζεσταίνουμε ένα βαρύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και «ψήνουμε» τις φέτες κοκορετσιού για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ξεροψηθεί και το εσωτερικό του. Το βγάζουμε σε ξύλο κοπής και το ψιλοκόβουμε.
  12. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε τα ντοματίνια, την πιπεριά και σοτάρουμε για 2 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.
  13. Προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο κοκορέτσι, αλάτι, ρίγανη και τα κόκκινα πιπέρια κατά βούληση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε πιατέλα.
  14. Στο ζουμάκι που έμεινε στο τηγάνι ζεσταίνουμε, αν θέλουμε, τα ψωμάκια για σάντουιτς (τα κόβουμε στη μέση και τα «ψήνουμε» από την εσωτερική πλευρά).
  15. Σερβίρουμε το κοκορέτσι στην πιατέλα ως μεζέ ή γεμίζουμε τα ψωμάκια με αυτό και το σερβίρουμε ως σάντουιτς.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών