ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοχλιοί μπουμπουριστοίΧοχλιοί μπουμπουριστοί Οι μπουμπουριστοί είναι σίγουρα το πιο διάσημο πιάτο με σαλιγκάρια, αλλά δεν είναι το μόνο. «Οι χοχλιοί είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Κρήτη. Τη δεκαετία του ‘60 και παλιότερα, η κατανάλωση χοχλιών ήταν διπλάσια από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Υπάρχουν πάνω από 100 συνταγές με χοχλιούς στο νησί», λέει ο Παναγιώτης Μαγγανάς, ο οποίος μας δίνει αυτή την ωραία συμμαγειρία με χοχλιούς και κολοκύθια, στην οποία μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε και πατάτες. Μας προτείνει επίσης να γαρνίρουμε το φαγητό στο πιάτο μας με ένα ντελικάτο, γλυκό ελαιόλαδο, έντονα φρουτώδες.

1 ώρα προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για τα κολοκυθάκια με χοχλιούς, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
  2. Σοτάρουμε τα κολοκυθάκια ολόκληρα μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5-6 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
  3. Ρίχνουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και, αφού πάρει μία βράση, ρίχνουμε τους χοχλιούς και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  4. Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια και να δέσει η σάλτσα.
  5. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό για να μη στεγνώσει το φαγητό.
  6. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε τα κολοκυθάκια με χοχλιούς.

Μυστικά

*Καθάρισμα σαλιγκαριών: Πλένουμε τα σαλιγκάρια με άφθονο νερό και με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε το κέλυφός τους από τυχόν υπολείμματα. Με τη μύτη του μαχαιριού απομακρύνουμε τη μεμβράνη που έχει δημιουργηθεί στο άνοιγμά τους. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ζεστό νερό βάζουμε τα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε λίγο στην άκρη. Όσα επιπλέουν χωρίς να έχουν βγάλει το κεφάλι τους τα απομακρύνουμε και τα πετάμε, αφού σημαίνει πως είναι ήδη νεκρά και άρα ακατάλληλα για κατανάλωση. Τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο νερό, 1 φλιτζάνι ξίδι και 1 κουτ. σούπας αλάτι. Τα βάζουμε να πάρουν μία βράση, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 171.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών