30'
προετοιμασία
1 ώρα και 40' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 8-10Για τον χυλό
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κολοκυθομπούρεκο χανιώτικο, βάζουμε τα κολοκυθάκια σε ένα μπολ και τα αλατίζουμε.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε τις πατάτες και τις αλατίζουμε και αυτές.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
- Απλώνουμε μία στρώση πατάτες και από πάνω μία στρώση από τυρί.
- Πασπαλίζουμε με λίγο δυόσμο.
- Συνεχίζουμε στρώνοντας από πάνω μία στρώση από κολοκύθια, πασπαλίζουμε με αλεύρι και συνεχίζουμε με μία στρώση από τυρί και λίγο δυόσμο.
- Συνεχίζουμε τη διαδικασία αρχίζοντας πάλι από τις πατάτες, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι κολοκύθια.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Χυλός
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τη μυζήθρα, το αλεύρι, το γάλα και λίγο πιπέρι, να γίνουν ένας χυλός.
- Περιχύνουμε το «μπουρέκι» με το ελαιόλαδο και αμέσως μετά με το χυλό.
- Πασπαλίζουμε με το σουσάμι, το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
- Μετά το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 ° C και ψήνουμε για ακόμη 1 ώρα. Δοκιμάζουμε αν το μπουρέκι είναι καλά ψημένο βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μυτερό μαχαίρι.
- Αφήνουμε το χανιώτικο κολοκυθομπούρεκο να κρυώσει πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 50.