40' προετοιμασία
40' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 12

Για τα σου

Για τη γρανίτα βατόμουρου

Για το παγωτό κρέμα

Διαδικασία

Σου

 1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και, μόλις αρχίσει το μείγμα να βράζει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 1 λεπτό.
 2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το ανταλλακτικό που λέγεται «φτερό» και είναι ειδικό για ζύμες - και όχι με το σύρμα.
 3. Aν δεν έχουμε μίξερ, κάνουμε τη διαδικασία σε ένα μεγάλο μπολ με το μίξερ χειρός ή με μια κουτάλα.
 4. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και «δουλεύουμε» το μείγμα μέχρι να προκύψει μια λεία και μαλακιά ζύμη.
 5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C στις αντιστάσεις (όχι στον αέρα, γιατί θα παραμορφωθούν τα σου).
 6. Απλώνουμε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου.
 7. Γεμίζουμε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με το μείγμα και σχηματίζουμε πάνω στη λαδόκολλα μικρά μπαλάκια ζύμης διαμέτρου 2 - 2,5 εκ., αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους. Αν δεν έχουμε κορνέ ή δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τη χρήση του, χρησιμοποιούμε 2 κουταλάκια του γλυκού.
 8. Με το ένα παίρνουμε ζύμη και με το άλλο τη σπρώχνουμε στη λαδόκολλα. Ψήνουμε για 30 - 40 λεπτά έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Δεν ανοίγουμε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
 9. Τα ξεφουρνίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν για μερικές ώρες και να στεγνώσουν.

Γρανίτα βατόμουρου

 1. Αν πάρουμε κατεψυγμένα βατόμουρα, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν. Πολτοποιούμε τα βατόμουρα και σουρώνουμε τον πολτό. Θα χρειαστούμε 550 γρ.
 2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και, μόλις το σιρόπι πάρει βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
 3. Ενσωματώνουμε στο σιρόπι τον πολτό βατόμουρου και το ροδόνερο, ανακατεύοντας.
 4. Αδειάζουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης της. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, αδειάζουμε το μείγμα μέσα σε ένα δοχείο, κατά προτίμηση μεταλλικό, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη.
 5. Οταν η γρανίτα αρχίσει να παγώνει, ανακατεύουμε με το σύρμα των αυγών, ανά μισή ώρα για τουλάχιστον 5 φορές, έτσι ώστε να παγώσει ομοιόμορφα. Μετά από κάθε ανακάτεμα ξαναβάζουμε το δοχείο στην κατάψυξη.

Παγωτό

 1. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, την κρέμα και το γάλα σε ένα μπολ. Βάζουμε το μείγμα σε παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες ή αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ, το σκεπάζουμε, το βάζουμε στην κατάψυξη και το χτυπάμε ανά μισή ώρα για τουλάχιστον 4 - 5 φορές.
 2. Μετά από κάθε ανακάτεμα ξαναβάζουμε το δοχείο στην κατάψυξη.

Συναρμολόγηση

 1. Κόβουμε τα σουδάκια στη μέση και τα γεμίζουμε με ένα κουταλάκι με τη γρανίτα. Βάζουμε τα γεμισμένα σου στην κατάψυξη για λίγο να σφίξουν.
 2. Γεμίζουμε μια μεταλλική φόρμα για κορμό ή για κέικ με το μισό παγωτό και μέσα σε αυτό βυθίζουμε προσεκτικά τα γεμισμένα σου, πιέζοντάς τα ώστε να εισχωρήσουν στο παγωτό.
 3. Γεμίζουμε με το υπόλοιπο παγωτό (καλύπτοντας όλα τα κενά) και στρώνουμε όμορφα την επιφάνειά του. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες τουλάχιστον.
 4. Προτού σερβίρουμε, αφήνουμε τον κορμό για περίπου 10 λεπτά εκτός κατάψυξης.

Μυστικά

Καλό είναι να φτιάξουμε τα σου από την προηγουμένη. Για να γλιτώσουμε χρόνο, μπορούμε να τα παραγγείλουμε από κάποιο καλό ζαχαροπλαστείο της περιοχής μας. Θα χρειαστούμε γύρω στα 15 σουδάκια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 44.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βατόμουρα

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών