O χριστουγεννιάτικος κορμός είναι κομμάτι της γιορτινής παράδοσης αρκετών χωρών της Ευρώπης. Κι έχει μεγάλη ιστορία. Το σχήμα του παραπέμπει στο μεγάλο κούτσουρο (ενίοτε κι ολόκληρο κορμό) που, ραντισμένο αλλού με κρασί, αλλού με αλάτι, αλλού με αγιασμό, για καλή τύχη, σιγόκαιγε στη φωτιά για μέρες – όπως το δικό μας Xριστόξυλο. Όταν έφθινε το έθιμο, ο κορμός έγινε γλυκό: ένα ρολό από μαλακό μπισκότο που γεμίζεται με κρέμα σοκολάτας καλύπτεται με σοκολάτα και χαράσσεται με ένα πιρούνι, έτσι που να θυμίζει φλοιό δέντρου.
Αυτή, η σοκολατένια μέσα κι έξω, είναι η κλασική εκδοχή. Ο κορμός όμως μπορεί να φτιαχτεί με αμέτρητα υλικά. Και είναι ένα πολύ ωραίο επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι. Παρακάτω θα βρείτε συνταγές για κάθε γούστο, κλασικές αλλά και πιο ασυνήθιστες: Έναν κορμό με γεύση black forest, έναν κορμό με μαρόν γλασέ και σμέουρα, έναν με τον αγαπημένο συνδυασμό σοκολάτα-πορτοκάλι, έναν λευκό κορμό σαν τσιζκέικ με μασκαρπόνε και βατόμουρα που είναι κανονική υπερπαραγωγή ή έναν vegan χριστουγεννιάτικο κορμό τόσο νόστιμο που θα αρέσει σε όλους.