ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚορμός από παγωτό γεμιστός με σου και γρανίτα βατόμουροΚορμός από παγωτό γεμιστός με σου και γρανίτα βατόμουρο
1 ώρα προετοιμασία
12' ψήσιμο
1 ώρα και 20' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 32'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το παντεσπάνι

Για τη γέμιση

Για τη διακόσμηση

Διαδικασία

Παντεσπάνι

  1. Για τον κορμό black forest ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  2. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ρηχό ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις περίπου 30 x 35 εκ.
  3. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο, φουσκωτό, ανοιχτόχρωμο μείγμα. Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο και τα σποράκια βανίλιας, εναλλάξ και σταδιακά, ανακατεύοντας με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) με απαλές κινήσεις, για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα. Το αδειάζουμε στο ταψάκι και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  4. Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 10-12 λεπτά, μέχρι το παντεσπάνι να ξανθύνει. Ξεφουρνίζουμε.
  5. Στρώνουμε σε επίπεδη επιφάνεια άλλο ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Σταθερά, αλλά γρήγορα τουμπάρουμε το ταψάκι, ώστε χαρτί με την ψημένη πλευρά του. Αφαιρούμε το χαρτί από την επιφάνεια προσεκτικά.
  6. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε γύρω γύρω 1 εκ., αφαιρώντας την τραγανή περίμετρο του παντεσπανιού, για να μπορούμε να το τυλίξουμε εύκολα χωρίς να σπάσει. Ανασηκώνουμε το χαρτί κάτω από τη μία μακριά πλευρά του παντεσπανιού και τυλίγουμε σε ρολό, μαζί με το χαρτί. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Γέμιση

  1. Λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή την ανακατεύουμε καλά μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό. Εναλλακτικά, τη λιώνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων. Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει ελαφρώς.
  2. Στον (καθαρισμένο και στεγνό) κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το τυρί κρέμα με την άχνη για περίπου 30 δευτερόλεπτα, σε μεσαία ταχύτητα. Βγάζουμε το φτερό και προσαρμόζουμε το σύρμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε στην ίδια ταχύτητα μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.

Διακόσμηση

  1. Λιώνουμε 200 γρ. από την απλή κουβερτούρα σε μπεν μαρί, με τον ίδιο τρόπο που λιώσαμε και τη λευκή. Αποσύρουμε από το μπεν μαρί, προσθέτουμε τα υπόλοιπα 50 γρ. και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει εντελώς.
  2. Αδειάζουμε τη λιωμένη κουβερτούρα σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί με διαστάσεις περίπου 25 x 30 εκ. Τη σκεπάζουμε αμέσως με άλλο ένα κομμάτι χαρτί ίδιων διαστάσεων και κυλάμε πάνω στο χαρτί έναν χοντρό πλάστη, ώστε η σοκολάτα να απλωθεί ομοιόμορφα και ισόπαχα σε όλη την έκταση των χαρτιών.
  3. Ακουμπάμε στην άκρη του επάνω χαρτιού ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι (π.χ. νερού) και το τυλίγουμε καλά. Ενώνουμε τις άκρες με σελοτέιπ, για να μην ξετυλιχτεί.
  4. Βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Συναρμολόγηση

  1. Ξετυλίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι και αφαιρούμε το χαρτί που τυλίξαμε μαζί του. Απλώνουμε πάνω του ομοιόμορφα τα 3/4 της κρέμας γέμισης που ετοιμάσαμε. Σκορπίζουμε πάνω στην κρέμα τα φρούτα του δάσους (αφήνουμε λίγα κατά μέρος, για τη διακόσμηση) και αμέσως τυλίγουμε ξανά το παντεσπάνι σε ρολό, σχετικά σφιχτό.
  2. Βάζουμε τον κορμό σε μια μακρόστενη πιατέλα ή σε ένα ωραίο ξύλο κοπής και τον αλείφουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
  3. Βγάζουμε από την κατάψυξη το πλαστικό μπουκάλι με την τυλιγμένη κουβερτούρα γύρω του. Τραβάμε και αφαιρούμε το μπουκάλι και σπάμε την παγωμένη κουβερτούρα σε μεγάλα και μέτρια κομμάτια που θα ξεκολλήσουν από τα χαρτιά. Με αυτά διακοσμούμε τον κορμό, κολλώντας τα πάνω στην κρέμα της επικάλυψης.
  4. Πασπαλίζουμε με άχνη, διακοσμούμε με τα υπόλοιπα φρούτα του δάσους και βάζουμε τον κορμό στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών