ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπουλο γεμιστό με συκωτάκια, λουκάνικα, κάστανα και ρόδιΚοτόπουλο γεμιστό με συκωτάκια, λουκάνικα, κάστανα και ρόδι

Η παραδοσιακή ορεινή συνταγή της πουλάδας, που μαγειρεύεται αργά στη γάστρα, μελώνει και γίνεται λουκούμι, διά χειρός Χριστόφορου Πέσκια. Στα ζουμιά της βράζει και ρουφάει νοστιμιά το ρύζι, και το όλον συνοδεύεται με ένα πληθωρικό και υπόξινο πρόβειο γιαούρτι, που ταυτόχρονα δροσίζει και δίνει πληρότητα στην μπουκιά μας.

Κότα με ρύζι

40' προετοιμασία
1 ώρα και 40' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη κότα με ρύζι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 190°C και βουτυρώνουμε ελαφρά μια γάστρα.
  2. Αλατίζουμε καλά την κότα, τη βάζουμε στη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, χωρίς να τη σκεπάσουμε με καπάκι, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να βουτυρωθεί καλά. Βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και ρίχνουμε γύρω από την κότα το περιεχόμενο του τηγανιού.
  4. Περιχύνουμε με τον ζεστό ζωμό, κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25 λεπτά.
  5. Ξεφουρνίζουμε για λίγο, σκορπίζουμε τη σταφίδα, το αμύγδαλο και τα μυρώνια και ανακατεύουμε απαλά. Ψήνουμε για άλλα 5-6 λεπτά, με ξεσκέπαστη τη γάστρα.
  6. Σερβίρουμε τη κότα με ρύζι με πρόβειο γιαούρτι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών