Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη κότα με ρύζι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 190°C και βουτυρώνουμε ελαφρά μια γάστρα.
- Αλατίζουμε καλά την κότα, τη βάζουμε στη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, χωρίς να τη σκεπάσουμε με καπάκι, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να βουτυρωθεί καλά. Βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και ρίχνουμε γύρω από την κότα το περιεχόμενο του τηγανιού.
- Περιχύνουμε με τον ζεστό ζωμό, κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε για λίγο, σκορπίζουμε τη σταφίδα, το αμύγδαλο και τα μυρώνια και ανακατεύουμε απαλά. Ψήνουμε για άλλα 5-6 λεπτά, με ξεσκέπαστη τη γάστρα.
- Σερβίρουμε τη κότα με ρύζι με πρόβειο γιαούρτι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.