ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣJerk chicken – Κοτόπουλο σχάρας από την Καραϊβική, με μπαχαρικά και ρούμιJerk chicken – Κοτόπουλο σχάρας από την Καραϊβική, με μπαχαρικά και ρούμι
20' προετοιμασία
55' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη μαρινάδα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κοτόπουλο ταντούρι, αρχικά χαράσσουμε διαγώνιες τομές μήκους 2,5 εκ. σε κάθε μπούτι και στήθος, χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό μαχαίρι, προσέχοντας να μην φτάσουμε μέχρι το κόκαλο.

Μαρινάδα

  1. Βάζουμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και καβουρδίζουμε τους σπόρους του κόλιανδρου μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
  2. Τους βάζουμε στην άκρη.
  3. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τους σπόρους του κύμινου.
  4. Αλέθουμε τους καβουρδισμένους σπόρους μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη, χρησιμοποιώντας έναν μύλο μπαχαρικών ή πολυκόφτη.
  5. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε έναν πολυκόφτη, μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος πολτός.
  6. Αλατίζουμε.
  7. Προσθέτουμε το κοτόπουλο στην πικάντικη μαρινάδα γιαουρτιού.
  8. Στη συνέχεια, το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες ή όλο το βράδυ.
  9. Γυρνάμε το κοτόπουλο ανά διαστήματα στη μαρινάδα για να σιγουρευτούμε ότι όλες οι πλευρές έχουν ποτίσει.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  11. Λαδώνουμε ελαφρώς τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούμε στην υψηλότερη θέση.
  12. Από κάτω στερεώνουμε ένα ταψί, ώστε να πέφτουν μέσα τα υγρά του ψησίματος και να μη λερώσουμε το φούρνο.
  13. Βάζουμε το κοτόπουλο στη σχάρα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  14. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
  15. Αλείφουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα μία φορά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
  16. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτεί τελείως (δοκιμάζουμε μπήγοντας μια τσιμπίδα σε ένα μπούτι – οι χυμοί του πρέπει να βγαίνουν καθαροί) και να ροδίσει το μείγμα ταντούρι.
  17. Γυρνάμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ στην υψηλότερη θερμοκρασία.
  18. Πριν από το σερβίρισμα, και ενώ το κοτόπουλο είναι ακόμα στη σχάρα, ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε πάνω από τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  19. Ψήνουμε στο γκριλ για 5 λεπτά, για να μαυρίσουν οι άκρες του κοτόπουλου, όπως σε φούρνο ταντούρ.
  20. Σερβίρουμε το κοτόπουλο γαρνιρισμένο με τις ροδέλες κρεμμυδιού και τις φέτες λεμονιού.

Μυστικά

Τα κομμάτια κοτόπουλο μπορούν επίσης να ψηθούν στα κάρβουνα ή στη σούβλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις του Γαστρονόμου «Κουζίνες του κόσμου: Ινδία».

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών