20'
προετοιμασία
55' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη μαρινάδα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κοτόπουλο ταντούρι, αρχικά χαράσσουμε διαγώνιες τομές μήκους 2,5 εκ. σε κάθε μπούτι και στήθος, χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό μαχαίρι, προσέχοντας να μην φτάσουμε μέχρι το κόκαλο.
Μαρινάδα
- Βάζουμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και καβουρδίζουμε τους σπόρους του κόλιανδρου μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Τους βάζουμε στην άκρη.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τους σπόρους του κύμινου.
- Αλέθουμε τους καβουρδισμένους σπόρους μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη, χρησιμοποιώντας έναν μύλο μπαχαρικών ή πολυκόφτη.
- Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε έναν πολυκόφτη, μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος πολτός.
- Αλατίζουμε.
- Προσθέτουμε το κοτόπουλο στην πικάντικη μαρινάδα γιαουρτιού.
- Στη συνέχεια, το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες ή όλο το βράδυ.
- Γυρνάμε το κοτόπουλο ανά διαστήματα στη μαρινάδα για να σιγουρευτούμε ότι όλες οι πλευρές έχουν ποτίσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
- Λαδώνουμε ελαφρώς τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούμε στην υψηλότερη θέση.
- Από κάτω στερεώνουμε ένα ταψί, ώστε να πέφτουν μέσα τα υγρά του ψησίματος και να μη λερώσουμε το φούρνο.
- Βάζουμε το κοτόπουλο στη σχάρα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
- Αλείφουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα μία φορά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτεί τελείως (δοκιμάζουμε μπήγοντας μια τσιμπίδα σε ένα μπούτι – οι χυμοί του πρέπει να βγαίνουν καθαροί) και να ροδίσει το μείγμα ταντούρι.
- Γυρνάμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ στην υψηλότερη θερμοκρασία.
- Πριν από το σερβίρισμα, και ενώ το κοτόπουλο είναι ακόμα στη σχάρα, ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε πάνω από τα κομμάτια του κοτόπουλου.
- Ψήνουμε στο γκριλ για 5 λεπτά, για να μαυρίσουν οι άκρες του κοτόπουλου, όπως σε φούρνο ταντούρ.
- Σερβίρουμε το κοτόπουλο γαρνιρισμένο με τις ροδέλες κρεμμυδιού και τις φέτες λεμονιού.
Μυστικά
Τα κομμάτια κοτόπουλο μπορούν επίσης να ψηθούν στα κάρβουνα ή στη σούβλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις του Γαστρονόμου «Κουζίνες του κόσμου: Ινδία».