20'
προετοιμασία
10' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Κομμάτια: 14Διαδικασία
Kούκις
- Για να φτιάξουμε τα κούκις από πολέντα και λεμόνι, ξεκινάμε χτυπώντας στο μίξερ (με το σύρμα) το βούτυρο, την κρυσταλλική ζάχαρη και το ξύσμα μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους χτυπώντας για λίγο ακόμη μετά από κάθε προσθήκη.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την πολέντα και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε το μείγμα αυτό λίγο-λίγο στο μείγμα βουτύρου-κρόκων, συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ, έως ότου αναμειχθούν καλά τα υλικά.
- Σταματάμε το μίξερ και αδειάζουμε το μείγμα πάνω σε διάφανη μεμβράνη.
- Το τυλίγουμε καλά με τη μεμβράνη και το πιέζουμε ελαφρώς να γίνει επίπεδο. Το βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει (για περίπου 1 ώρα), ώστε να μπορούμε να το απλώσουμε με τον πλάστη. Εναλλακτικά, το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C, στη λειτουργία του αέρα.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δύο λαμαρίνες.
- Βγάζουμε τη ζύμη, την ξετυλίγουμε και την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο μεγάλα φύλλα λαδόκολλας (για να μην κολλάει στον πλάστη).
- Την ανοίγουμε σε σχετικά λεπτό φύλλο. Με ένα κουπάτ διαμέτρου 6 εκ. ή με άλλο της αρεσκείας μας κόβουμε σε μπισκότα.
- Αν η ζύμη είναι πολύ μαλακή και δυσκολευόμαστε να κόψουμε και να μεταφέρουμε τα μπισκότα, βάζουμε το φύλλο ξανά στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για λίγο (αφού το καλύψουμε με τη λαδόκολλα) ή δίνουμε στη ζύμη κυλινδρικό σχήμα και την κόβουμε σε φέτες.
- Μεταφέρουμε τα μπισκότα στις δύο λαμαρίνες και τα ψήνουμε ταυτοχρόνως, σε διαφορετικά ράφια, για 10 - 12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν στην περιφέρεια. Στα μισά του ψησίματος, αλλάζουμε θέση στις λαμαρίνες.
- Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν για 5 λεπτά πάνω στις λαμαρίνες πριν τα μεταφέρουμε πάνω σε μια σχάρα, όπου τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Γλάσο
- Βάζουμε την άχνη ζάχαρη σε ένα μπολ, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λευκό, κολλώδες μείγμα - όχι πολύ πυκνό ούτε όμως τόσο ρευστό που να τρέχει.
- Παίρνουμε το γλάσο με ένα κουτάλι και το περιχύνουμε πάνω από τα μπισκότα, κουνώντας το κουτάλι γρήγορα πέρα-δώθε, ώστε το γλάσο να πέφτει σχηματίζοντας γραμμές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Light & Healthy, τεύχος 4.