ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουλούρι ΘεσσαλονίκηςΚουλούρι Θεσσαλονίκης
35' προετοιμασία
16' ψήσιμο
50' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 41'

Υλικά

Τεμάχια: 8

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το κουλούρι Θεσσαλονίκης γεμιστό και στριφτό σε ένα μπολάκι διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτοντας και τη ζάχαρη.
  2. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια του μείγματος).
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
  4. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια σφιχτή ζύμη.
  5. Αν είναι πολύ υδαρής, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
  6. Μεταφέρουμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
  7. Την πλάθουμε σε μπάλα και την τοποθετούμε μέσα σε ένα λαδωμένο μπολ, γυρνώντας τη να λαδωθεί από όλες τις πλευρές.
  8. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190°C.
  10. Πιέζουμε τη ζύμη με την μπουνιά μας, για να ξεφουσκώσει, και τη μεταφέρουμε ξανά σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
  11. Την πλάθουμε ελαφρώς και τη χωρίζουμε σε 8 ίσα μπαλάκια.
  12. Παίρνουμε το ένα μπαλάκι ζύμης (τα υπόλοιπα τα κρατάμε σκεπασμένα με πετσέτα για να μην ξεραθούν) και το πλάθουμε σε μεγάλο κορδόνι μήκους 60 εκ.
  13. Το διπλώνουμε στη μέση και το στρίβουμε σε στριφτάρι.
  14. Στο τέλος ενώνουμε τις δύο άκρες από το στριφτάρι για να φτιάξουμε μια κουλούρα.
  15. Πιέζουμε καλά το σημείο της ένωσης, για να κολλήσει.
  16. Στο τέλος, βουτάμε το κουλούρι στο αραιωμένο πετιμέζι και από τις δύο πλευρές και αμέσως μετά το ακουμπάμε στο σουσάμι (που έχουμε βάλει σε ένα πιάτο) και το γυρνάμε και από τις δύο πλευρές, ώστε να καλυφθεί καλά.
  17. Μεταφέρουμε το κουλούρι σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  18. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα ζυμάρια.
  19. Στο τέλος, τα σκεπάζουμε χαλαρά με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 λεπτά.
  20. Τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών