20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το κουσκούς

Για τα λουκάνικα

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Το «ταπεινώνουμε» για 5 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το κουσκούς και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά για 2-3 λεπτά.
  2. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά. Προσθέτουμε μία δόση ζωμό και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε το κουσκουσάκι σαν ριζότο. Κάθε φορά που πάει να στεγνώσει το φαγητό, προσθέτουμε ζωμό και ανακατεύουμε.
  3. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και να μαγειρευτεί το κουσκουσάκι, αλλά να κρατάει λίγο (όχι πολύ όμως).
  4. Λίγα λεπτά πριν από το τέλος, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε στην άκρη.

Λουκάνικα

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τα λουκάνικα και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας να ροδίσουν από όλες τις πλευρές, και σβήνουμε με το κρασί.
  3. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον ζωμό και το λεμόνι και, μόλις πάρει βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και το αλατοπίπερο. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 8 λεπτά. Τα μαγειρευτά λουκάνικα θα μείνουν με λίγο ζουμί.
  5. Την ώρα του σερβιρίσματος (όχι νωρίτερα, για να μην τραβήξει το κουσκούς τα υγρά από τα λουκάνικα), ενώνουμε το κουσκούς με τα λουκάνικα. Σερβίρουμε σε πιάτα και τελειώνουμε με λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ένα πλούσιο βοτανικό κρασί, όπως η Ρετσίνα του Παπαγιανάκου, επίσης μια Νεμέα δεξαμενής.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών