
15'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
Για το μοσχάρι
- Για το κρέας προκαριστό με χοντρό μακαρόνι ξεκινάμε και τρυπάμε το κρέας με ένα μαχαίρι κάνοντας σχισμές-τσεπούλες και προσθέτουμε σκόρδο, γαρίφαλο, πιπέρι σκόνη και έπειτα το δένουμε σφιχτά με σπάγκο, ώστε αυτά να μείνουν στη θέση τους και να μη χαθούν μέσα στην κατσαρόλα.
- Σε μια κατσαρόλα που να χωράει το κρέας ακριβώς, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές για 4-5 λεπτά.
- Μόλις αρχίσει να παίρνει ωραίο καφέ χρώμα σε όλες τις πλευρές, το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε να μαραθούν λίγο, για 1-2 λεπτά.
- Ρίχνουμε το κρέας ξανά στο σκεύος και σβήνουμε με το μπράντι.
- Αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα ή τον χυμό ντομάτας, την κανέλα και τα μπαχάρια, μισοσκεπάζουμε το κρέας με ζεστό νερό και το αφήνουμε να πάρει μία βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας, χωρίς να στεγνώσει.
- Ελέγχουμε συχνά τα υγρά του και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμα.
- Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα, το βάζουμε σε μια πιατέλα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Για την σάλτσα
- Μεταφέρουμε τη σάλτσα μαζί με τα μαλακά από το μαγείρεμα κρεμμύδια στον πολυκόφτη.
- Χτυπάμε μέχρι να προκύψει μια ενιαία σάλτσα.
- Αν η σάλτσα είναι αραιή, τη βάζουμε να πάρει μία βράση μέχρι να πήξει όσο μας αρέσει.
- Αν είναι πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο νερό και τη βάζουμε να πάρει μία βράση.
Για το σερβίρισμα
- Αφαιρούμε τους σπάγκους από το κρέας και το κόβουμε σε φέτες πάχους 2 εκ.
- Σερβίρουμε σε ένα πιάτο τα ζυμαρικά και από πάνω το κρέας με τη σάλτσα του.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 175.