«Στην Κεφαλονιά το καρφάκι γαρίφαλου το λένε “πρόκα”, κι αυτό το φαγητό το λένε “προκαριστό”, επειδή τρυπάνε με γαρίφαλο το κρέας», εξηγεί η νόνα. Πρόκειται για ένα αρχοντικό, κλασικό και μπαχαράτο ρόστο κατσαρόλας, ένα φαγητό κυριακάτικο. Σερβίρεται συνήθως με μακαρόνια ή πουρέ ή τηγανητές πατάτες. Στα μακαρόνια βάλαμε και ένα πικάντικο κεφαλονίτικο κεφαλοτύρι, αψύ τόσο, που ισορρόπησε τη γλύκα της σάλτσας.
Από τη Μαίρη Μαυροειδή.

15' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Τρυπάμε το κρέας με ένα μαχαίρι κάνοντας σχισμές-τσεπούλες και προσθέτουμε σκόρδο, γαρίφαλο, πιπέρι σκόνη και έπειτα το δένουμε σφιχτά με σπάγκο, ώστε αυτά να μείνουν στη θέση τους και να μη χαθούν μέσα στην κατσαρόλα.
  2. Σε μια κατσαρόλα που να χωράει το κρέας ακριβώς, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές για 4-5 λεπτά.
  3. Μόλις αρχίσει να παίρνει ωραίο καφέ χρώμα σε όλες τις πλευρές, το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη.
  4. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε να μαραθούν λίγο, για 1-2 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε το κρέας ξανά στο σκεύος και σβήνουμε με το μπράντι.
  6. Αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα ή τον χυμό ντομάτας, την κανέλα και τα μπαχάρια, μισοσκεπάζουμε το κρέας με ζεστό νερό και το αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας, χωρίς να στεγνώσει.
  8. Ελέγχουμε συχνά τα υγρά του και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμα.
  9. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα, το βάζουμε σε μια πιατέλα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  10. Μεταφέρουμε τη σάλτσα μαζί με τα μαλακά από το μαγείρεμα κρεμμύδια στον πολυκόφτη.
  11. Χτυπάμε μέχρι να προκύψει μια ενιαία σάλτσα.
  12. Αν η σάλτσα είναι αραιή, τη βάζουμε να πάρει μία βράση μέχρι να πήξει όσο μας αρέσει.
  13. Αν είναι πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο νερό και τη βάζουμε να πάρει μία βράση.
  14. Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  15. Αφαιρούμε τους σπάγκους από το κρέας και το κόβουμε σε φέτες πάχους 2 εκ.
  16. Σερβίρουμε σε ένα πιάτο τα ζυμαρικά και από πάνω το κρέας με τη σάλτσα του.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών