20'
προετοιμασία
4 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 4 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μοσχάρι κοκκινιστό µε µακαρούνες, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, τα 50 ml ελαιολάδου σε δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουµε το μοσχάρι για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε σκεύος στην άκρη.
- Ρίχνουµε στην κατσαρόλα το κρασί, τα σκόρδα, τα κρεµµύδια, τα καρότα και το σέλερι.
- Τυλίγουµε σε ένα µικρό κοµµάτι τουλπάνι τα κεδροκούκουτσα, το πιπέρι και τη δάφνη, δένουµε µε σπάγκο και το βυθίζουµε στο κρασί.
- Βάζουµε το μοσχάρι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλυφθεί το μοσχάρι.
- Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Παράλληλα, με μια τρυπητή κουτάλα ξαφρίζουμε το φαγητό.
- Προσθέτουµε τον πελτέ, τη ντομάτα, το θυμάρι και αλατοπίπερο.
- Χαµηλώνουµε τη φωτιά τόσο ώστε το υγρό µόλις που να ανακινείται.
- Σκεπάζουµε και σιγοµαγειρεύουµε για 4 ώρες.
- Αποσύρουµε και αφήνουµε στην άκρη για 1 ώρα, µέχρι το φαγητό να κρυώσει.
- Βγάζουµε τις φέτες του μοσχαριού σε µια πιατέλα.
- Αφαιρούμε το τουλπάνι με τα μπαχαρικά.
- Σουρώνουμε το ζουμί, πιέζουμε με ένα κουτάλι τα λαχανικά για να έχουμε το μέγιστο της γεύσης τους και τα πετάμε.
- Ξαναρίχνουµε το ζουμί στην κατσαρόλα και βράζουµε σε δυνατή φωτιά, µέχρι να µειωθεί στα 700 ml.
- Προσθέτουμε το μοσχάρι, ζεσταίνουµε για 1 λεπτό και αποσύρουµε.
- Στο µεταξύ, βράζουµε τα ζυµαρικά σε άφθονο αλατισµένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
- Τα σουρώνουµε και τα ξαναρίχνουµε στην κατσαρόλα.
- Παίρνουµε περίπου τη µισή ποσότητα σάλτσας, τη ρίχνουµε στα ζυµαρικά και ανακατεύουμε απαλά.
- Αποσύρουµε.
- Ρίχνουμε τον µαϊντανό, τα 80 ml επιπλέον λάδι και ανακατεύουµε.
- Σερβίρουµε το μοσχάρι µε τα ζυµαρικά και µε τη σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 66.