30'
προετοιμασία
4 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 4 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6-8
Για τον ζωμό
Για τη σούπα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την κρεατόσουπα με μοσχαρίσια μάγουλα και λαχανικά, ξεκινάμε με το ζωμό. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα μάγουλα και το οσομπούκο και προσθέτουμε 3 λίτρα νερό. Το αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση σε δυνατή φωτιά, τη χαμηλώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά, ξαφρίζοντας συνεχώς – ο αφρός που συγκεντρώνεται, ιδίως περιμετρικά στα τοιχώματα της κατσαρόλας, δίνει βαριά οσμή και γεύση στον ζωμό και δεν του επιτρέπει να γίνει διαυγής.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για σχεδόν 3 ώρες, ίσως και περισσότερο, μέχρι τα κρεατικά να μαλακώσουν πολύ καλά. Αν το νερό μειώνεται, προσθέτουμε λίγη ποσότητα, καυτό.
- Μεταφέρουμε τα κρεατικά σε μια πιατέλα (τα λαχανικά και τα μυρωδικά τα πετάμε, δεν τα χρειαζόμαστε).
- Σουρώνουμε τον ζωμό σε άλλη ευρύχωρη κατσαρόλα και τον μετράμε: θα πρέπει να είναι περίπου 2 λίτρα.
Σούπα
- Κόβουμε σε μικρά καρέ τα καρότα, το σέλερι, τις πατάτες και τα κολοκυθάκια και τα μανιτάρια στη μέση. Αλατοπιπερώνουμε.
- Βάζουμε την κατσαρόλα με τον ζωμό σε σχετικά δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει βράση.
- Ρίχνουμε τις πατάτες, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά, να μισομαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τα καρότα, βράζουμε για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε το σέλερι και το κολοκυθάκι. Βράζουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
- Παράλληλα, ψιλοκόβουμε τα κρεατικά σε μικρά κομμάτια, τα ρίχνουμε και αυτά στη σούπα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού (ή όσο μας αρέσει) και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα. Συνοδεύουμε με ζυμωτό ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 202.