![Κουκιά λαδερά με μπαξεβανικά](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2024/07/koykia-ladera-me-mpaxevanika-gastronomos-420x560.jpg?v=1721158157)
20'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για τη σούπα με σπαράγγια, ξεκινάμε και κόβουμε τις τρυφερές κορυφές των σπαραγγιών και τις κρατάμε κατά μέρος.
- Πετάμε το σκληρό τμήμα των κοτσανιών και, με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, καθαρίζουμε το τρυφερότερο τμήμα του κάθε κοτσανιού από τις ίνες. Κόβουμε τα κοτσάνια σε ροδέλες.
- Βάζουμε σε κατσαρόλα τα κυβάκια πατάτας με τόσο ζωμό όσο να τα σκεπάζει, τα βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις ροδέλες σπαραγγιών.
- Συμπληρώνουμε, αν χρειάζεται, λίγο ακόμη ζωμό ή ζεστό νερό, τόσο ώστε να τα σκεπάσει, και βράζουμε για 10 - 15 λεπτά ακόμη.
- Προσθέτουμε το μαϊντανό και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο περνάμε το περιεχόμενό της σε δόσεις από το μπλέντερ.
- Μεταφέρουμε τον πολτό σε καθαρή κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζωμό ή ζεστό νερό (αναλόγως πόσο πυκνή θέλουμε τη σούπα) και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά τις κορυφές σπαραγγιών, σβήνουμε με το βαλσαμικό ξίδι και πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και το μισό μπούκοβο ή την πάπρικα.
- Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 κουταλιά κατίκι και τις κορυφές σπαραγγιών. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μπούκοβο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 37.