ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧανιώτικη κρεατότουρταΧανιώτικη κρεατότουρτα
45' προετοιμασία
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 45'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη βάση

Για την κρέμα ξινομυζήθρας

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

Βάση

  1. Για να ετοιμάσουμε την κρύα «τούρτα» με κρέμα ξινομυζήθρας, σύκα και προσούτο, πρώτα βάζουμε στο κέντρο μιας μεγάλης στρογγυλής πιατέλας μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκ., χωρίς τον πάτο της, ή ένα τσέρκι ίδιας διαμέτρου.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα παξιμάδια, το ελαιόλαδο και τις ντομάτες, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να προκύψει ένα «λασπώδες» μείγμα.
  3. Το αδειάζουμε στο ταψάκι, το απλώνουμε με τις παλάμες μας για να καλύψει ομοιόμορφα τον πυθμένα και στη συνέχεια ισιώνουμε την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού.
  4. Η βάση θα έχει πάχος περίπου 2 εκ.Τη βάζουμε στο ψυγείο, να σφίξει, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Κρέμα ξινομυζήθρας

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την ξινομυζήθρα, το ξύγαλο και το δυόσμο.
  2. Προσθέτουμε πιπέρι και ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης, τα σκεπάζουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 5 λεπτά.
  4. Στο μεταξύ, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα.
  5. Μόλις πάει να βράσει και να «φουσκώσει», αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
  6. Στύβουμε με τα χέρια μας τις ζελατίνες και τις ρίχνουμε στο καυτό γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να λιώσουν.
  7. Ενώνουμε το μείγμα τυριών με το μείγμα γάλακτος - ζελατίνης και ανακατεύουμε καλά.
  8. Βγάζουμε τη βάση από το ψυγείο και αδειάζουμε από πάνω την κρέμα ξινομυζήθρας.
  9. Ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη.
  10. Βάζουμε για περίπου 4 ώρες στο ψυγείο, έως ότου η κρέμα σφίξει καλά.

Σύκα

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε τα σύκα, το δυόσμο, το βαλσαμικό ξίδι, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε προσεκτικά για να μη λιώσουν.
  2. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Σερβίρισμα

  1. Βγάζουμε το ταψάκι από το ψυγείο και ξεφορμάρουμε την τούρτα.
  2. Στραγγίζουμε τα σύκα από τη μαρινάδα τους και τα τακτοποιούμε πάνω στην κρέμα.
  3. Ανάμεσά τους βάζουμε τις κομμένες φέτες προσούτο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 65.

Άρθρα και Συνταγές με Αλλαντικά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Σύκο

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT