Τηγανητά λαχανικά με μια κρούστα σκέτος αφρός. Συνοδεύουμε με γιαούρτι ή κάποιο ελαφρύ, λευκό τυρί.

20' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 35 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 2-3

Για το κουρκούτι

Διαδικασία

  1. Κόβουμε τα λαχανικά στο σχήμα που επιθυμούμε. Το κολοκύθι και τη μελιτζάνα μπορούμε να τα κόψουμε σε λεπτές φέτες πάχους όχι περισσότερο από 1 εκ. ή σε στικ (μπαστουνάκια). Το κρεμμύδι και την πιπεριά τα κόβουμε λεπτές ροδέλες. Βάζουμε τα κομμένα λαχανικά σε ένα μπολ και τα αλατοπιπερώνουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη να νοστιμίσουν από το αλατοπίπερο μέχρι να φτιάξουμε το κουρκούτι.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι εκτός του αλευριού και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα πηρούνι ελαφρά. Όσο λιγότερο ανακατέψουμε το μείγμα, τόσο πιο αέρινο θα είναι στο τηγάνισμα. Δεν μας πειράζει αν μείνουν σβόλοι από το αλεύρι. Κρατάμε το μείγμα παγωμένο στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
  3. Σε μια κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο (θέλουμε να κολυμπάνε τα λαχανικά στο λάδι) και το ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει καλά. Αν έχουμε θερμόμετρο κουζίνας, η ένδειξη πρέπει να δείχνει 170° -180° C. Διαφορετικά, δοκιμάζουμε βυθίζοντας στο λάδι έναν κύβο ψωμιού ή λίγο αλεύρι. Αν αρχίσουν να τσιτσιρίζουν και να παίρνουν χρώμα, το λάδι είναι έτοιμο. Ρίχνουμε τα κομμένα λαχανικά στο μπολ με το χυλό. Τα τραβάμε ένα-ένα και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
  4. Φροντίζουμε να μην παραγεμίσουμε την κατσαρόλα, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Τηγανίζουμε τα λαχανικά για 1 λεπτό ή μέχρι να γίνουν χρυσοκόκκινα και να γίνουν τραγανά, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Τηγανίζουμε και τα υπόλοιπα υλικά σε δόσεις. Τα σερβίρουμε ζεστά.
  5. Συνοδεύουμε με: Δροσερό γιαούρτι με λίγο φρεσκοκομμένο δυόσμο ή κατίκι ή άλλο ελαφρύ ξινοτύρι, μια απλή ντοματοσαλάτα και λίγο ψωμί θα συνοδεύσουν θαυμάσια τα λαχταριστά, τηγανητά λαχανικά μας.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών