Μια ανατολίτικη πινελιά δίνουν στο κλασικό -όρυζο οι μαγείρισσες της Καλλίστης και το απογειώνουν. 

20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Ψιλοκόβουμε το λάχανο όπως για σαλάτα. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και μόλις μαραθούν λίγο ρίχνουμε το λάχανο με λίγο αλάτι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά μέχρι να μειωθεί λίγο ο όγκος του. Προσθέτουμε το κύμινο και σκεπάζουμε τα υλικά με βραστό νερό (από το βραστήρα).
  2. Μετριάζουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά και να μαλακώσει (όχι να λιώσει) το λάχανο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα λίγο επιπλέον νερό.
  3. Όταν το λάχανο έχει μαλακώσει και τα υγρά έχουν σωθεί, προσθέτουμε το ρύζι και το ανάλογο νερό (αν έχουμε βάλει Καρολίνα θέλει περίπου 2½-3 φορές τον όγκο της σε νερό, δηλ. στο 1½ φλιτζάνι θέλουμε 4-4½ φλιτζάνια νερό) και μαγειρεύουμε για όση ώρα λένε οι οδηγίες στο πακέτο, μέχρι να γίνει το ρύζι και να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Τραβάμε το φαγητό από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά. Αν έχουμε βάλει Καρολίνα μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό αφού το τραβήξουμε και να ανακατέψουμε, γιατί αυτός ο τύπος ρυζιού όσο μένει πήζει. Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο χυμό λεμονιού. Συνοδεύουμε με γιαούρτι και αραβικές πίτες ή ψωμί χωριάτικο.
  4. *Συμβουλή: Αν δεν μας αρέσει το κύμινο και θέλουμε μια πιο κλασική εκδοχή του λαχανόρυζου, μπορούμε στο τέλος να προσθέσουμε άνηθο ψιλοκομμένο. Σε αυτήν την περίπτωση ταιριάζει να προσθέσουμε και σέλερι, το οποίο βάζουμε από την αρχή στο σοτάρισμα των λαχανικών.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών