ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚατσικάκι πατατάτο, σιγομαγειρεμένο, από την Αμοργό, κατσίκιΚατσίκι πατατάτο, σιγομαγειρεμένο, από την Αμοργό Φαγητό που φτιάχνεται σε πολλές παραλλαγές στα χωριά του νησιού, συνήθως την περίοδο του Πάσχα. Στην Απολακκιά το λένε πακαμά (και όχι καπαμά) και γίνεται με τραχανά, στις Φάνες φτιάχνεται με μπαρμπουνοφάσουλα, στον Πυλώνα με ρεβύθια, στη Σιάνα, στη Διμυλιά και στην Ελεούσα με πιργούρι ή χόντρο. Το τσουκάλι όπου γίνεται το ψήσιμο το λένε λεκάνη ή λακάνη. Ο τρόπος ψησίματος είναι σχεδόν παντού ο ίδιος. Έβαζαν το φαγητό σκεπασμένο σε ξυλόφουρνο, αμέσως μετά το φούρνισμα των ψωμιών, από την προηγούμενη νύχτα, και σφράγιζαν την πόρτα του φούρνου με λάσπη. Μόνο στην Απολακκιά ψήνουν χωρίς το καπάκι, κι έτσι το λίπος που βγάζει ο τραχανάς και το κρέας δημιουργεί μια τραγανή, ροδοκόκκινη κρούστα πάνω από το φαγητό. Η συνταγή έχει δημοσιευτεί στο εξαιρετικό βιβλίο-πόνημα που εξέδωσαν οι μάγειρες Γιώργος Τρουμούχης και Κώστας Καψανάκης με τίτλο «Μακριά μυρωδιά, η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου».

 

10' προετοιμασία
2 ώρες και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε λαμπριώτη, δηλαδή κατσικάκι στον φούρνο με χόντρο όπως στη Ρόδο, ζεσταίνουμε πρώτα, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κατσικάκι για 8-10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  2. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για ακόμα 2-3 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει ο πελτές να πιάνει στον πάτο της κατσαρόλας.
  4. Μετριάζουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, το σκόρδο και αλατοπίπερο, σκεπάζουμε με νερό και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  6. Μεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γάστρα (ή σε βαθύ ταψί), σκεπάζουμε με το καπάκι (ή λαδόκολλα και σφιχτά με αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά. Ελέγχουμε κατά το ψήσιμο μήπως σωθούν τα υγρά, οπότε προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  7. Ρίχνουμε τον χόντρο και αφήνουμε για ακόμα μισή ώρα με σκεπασμένο σκεύος, μέχρι ο χόντρος να τραβήξει τα περισσότερα υγρά και να μελώσει σαν γιουβέτσι.

Ένα ιδιαίτερο κρητικό Δαφνί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.

Άρθρα και Συνταγές με Δημητριακά

Άρθρα και Συνταγές με Κατσίκι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών