Η λούζα της Άνδρου είναι η πιο φτωχή λούζα των Κυκλάδων, λένε οι Ανδριώτες. Φτιάχνεται από το κόντρα χοιρινό, που το καθαρίζουν από το λίπος, το χαράζουν κι ύστερα το αλατίζουν με χοντρό αλάτι. Η ανδριώτικη λούζα είναι καπνιστή και παραδοσιακά τη φυλάσσουν στο λίπος μαζί με τα λουκάνικα από τα χοιροσφάγια. Η συνταγή του Κίμωνα Κατενίδη για λουζοπιτάκια δεν είναι παραδοσιακή, αφού οι ντόπιοι συνηθίζουν να απολαμβάνουν τη λούζα σκέτη ως μεζέ, μαζί με κρασί ή τσίπουρο.
