ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠιτάκια Μάνης με κασέριΠιτάκια Μάνης με κασέρι

Η λούζα της Άνδρου είναι η πιο φτωχή λούζα των Κυκλάδων, λένε οι Ανδριώτες. Φτιάχνεται από το κόντρα χοιρινό, που το καθαρίζουν από το λίπος, το χαράζουν κι ύστερα το αλατίζουν με χοντρό αλάτι. Η ανδριώτικη λούζα είναι καπνιστή και παραδοσιακά τη φυλάσσουν στο λίπος μαζί με τα λουκάνικα από τα χοιροσφάγια. Η συνταγή του Κίμωνα Κατενίδη για λουζοπιτάκια δεν είναι παραδοσιακή, αφού οι ντόπιοι συνηθίζουν να απολαμβάνουν τη λούζα σκέτη ως μεζέ, μαζί με κρασί ή τσίπουρο.

20' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'

Υλικά

Τεμάχια: 8

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα λουζοπιτάκια, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 190°C στη λειτουργία του αέρα και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
  2. Βάζουμε σε ένα μπολ τη λούζα, το τυρί, την ντομάτα, την πιπεριά και λίγο πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Σε ένα μικρότερο μπολ αναμειγνύουμε τον κρόκο και τη ρακή.
  3. Ανοίγουμε τη σφολιάτα στον πάγκο και απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια, αφήνοντας μόνο μία λεπτή λωρίδα κενή κατά μήκος της άκρης του, την οποία αλείφουμε με λίγο από το μείγμα κρόκου-ρακής.
  4. Τυλίγουμε σε ρολό και πιέζουμε την άκρη όπου έχουμε αλείψει το μείγμα κρόκου-ρακής, για να κολλήσει το φύλλο.
  5. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε 8 ίσα κομμάτια και τα τακτοποιούμε στο ταψί. Τα πιέζουμε λίγο με το χέρι μας για να πλατύνουν και τα αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα κρόκου-ρακής.
  6. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών