30'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για τα μακαρόνια με κιμά (Μπολονέζ) αρχικά ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε το καρότο, το σέλερι και λίγο αλάτι και σοτάρουμε, ανακατεύοντας για περίπου 5 - 6 λεπτά ακόμα, μέχρι τα λαχανικά να γυαλίσουν και να γλυκάνουν.
- Αποσύρουμε.
- Βάζουμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει για περίπου 30 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό.
- Βάζουμε τον κιμά στην καυτή κατσαρόλα και αρχίζουμε να τον «σπάμε» με μια κουτάλα προτού προλάβει να ψηθεί σε μεγάλα, ενιαία κομμάτια.
- Ξεκινάμε το καβούρδισμα του κιμά, χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά και χωρίς να προσθέσουμε λάδι.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 4 - 5 λεπτά μέχρι όλος ο κιμάς να αλλάξει χρώμα, να γίνει σπυρωτός και να κοχλάσουν έντονα τα υγρά που συνεχίζει να βγάζει.
- Προσθέτουμε τις δάφνες, τα μπαχάρια, τα κεδροκούκουτσα και αλάτι, περίπου 1 κοφτό κουτ. γλυκού και συνεχίζουμε το καβούρδισμα του κιμά για περίπου 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά.
- Τότε, σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά με το λάδι τους στην κατσαρόλα με τον κιμά. Ανακατεύουμε καλά για περίπου 30 δευτερόλεπτα, ώστε να αναμειχθεί ο κιμάς με τα λαχανικά, να λαδωθεί καλά και να αρχίσει να «τσιτσιρίζει».
- Προσθέτουμε αμέσως τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και το νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει προηγουμένως τον πελτέ.
- Μόλις το υγρό κοχλάσει έντονα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για περίπου 25 - 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά ο κιμάς και τα λαχανικά, να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να δέσει η σάλτσα.
- Παράλληλα σε άφθονο, αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε στη σάλτσα με τον κιμά.