15' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για τη μανιταρόσουπα με πέστο βασιλικού, σε μία φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε, σε δυνατή φωτιά στο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και την σελινόριζα μέχρι να γυαλίσουν δίχως να πάρουν χρώμα.
  2. Στο μεταξύ σκουπίζουμε τα μανιτάρια με ένα νοτισμένο πανάκι και τα χοντροκόβουμε.
  3. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε για ακόμη 5 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε το ζωμό (ή το νερό), τις πατάτες και αλατοπίπερο και μόλις πάρει βράση το υγρό μετριάζουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
  5. Πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ ή με το ραβδομπλέντερ.
  6. Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και τη βάζουμε να πάρει μια-δυο βράσεις.
  7. Προσθέτουμε την κρέμα (αν θέλουμε) και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  8. Σερβίρουμε τη μανιταρόσουπα και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με λίγο από το έτοιμο πέστο βασιλικού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  9. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί και κάποιο αλλαντικό της αρεσκείας μας, ιδανικά χωριάτικα λουκάνικα ψητά.

Μυστικά

Έτοιμα πέστο βασιλικού θα βρούμε σε σούπερ μάρκετ, μπακάλικα και ντελικατέσεν. Αναζητάμε τις εκδοχές με τα λιγότερα δυνατά πρόσθετα (διαβάζουμε τις ετικέτες). Αντί να γαρνίρουμε κάθε μερίδα με το πέστο μπορούμε να το βάλουμε στην κατσαρόλα, να ανακατέψουμε και μετά να σερβίρουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών