20'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
1 ημέρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: για περισσότερα από 2 1⁄2 κιλάΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε μαρμελάδα μανταρίνι, κόβουμε τα μανταρίνια στη μέση και τα στύβουμε στο στύφτη.
- Κρατάμε το χυμό κατά μέρος σε ένα δοχείο στο ψυγείο.
- Αφαιρούμε το κοτσανάκι και μ’ ένα κουτάλι ξύνουμε, όσο μπορούμε, τα υπόλοιπα της ψίχας του μανταρινιού.
- Ρίχνουμε τις φλούδες σε νερό που βράζει και τις βράζουμε για 3 - 4 λεπτά.
- Βγάζουμε τις φλούδες με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε δοχείο με μπόλικο κρύο νερό.
- Τις αφήνουμε εκεί ένα εικοσιτετράωρο, στη διάρκεια του οποίου αλλάζουμε 3 - 4 φορές το νερό.
- Μετά περνάμε τις φλούδες στο μπλέντερ και βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό που έχουμε φυλάξει.
- Τα βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια με την μαρμελάδα μανταρίνι.
- Ενώ είναι καυτή η μαρμελάδα μανταρίνι, τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Μυστικά
Αν θέλουμε, καθώς βράζει η μαρμελάδα, την αρωματίζουμε με φύλλο αρμπαρόριζας ή λίγα φύλλα λεβάντας ή λίγο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 33.