ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧαλκιδικιώτικο χοιρινό με δαμάσκηνα, πορτοκάλι και μπαχαρικά στη γάστραΧοιρινό με δαμάσκηνα και πορτοκάλι στη γάστρα
1 ώρα προετοιμασία
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Βάρος: για περίπου 2 κιλά

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μαρμελάδα δαμάσκηνο με ξινόμηλο, αρχικά πλένουμε καλά τα φρούτα.
  2. Στη συνέχεια, βγάζουμε τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα και τα κόβουμε σε φέτες.
  3. Καθαρίζουμε τα ξινόμηλα από φλούδες και κουκούτσια και τα τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
  4. Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη και την κανέλα και προσθέτουμε το νερό.
  5. Ανακατεύουμε λίγο και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  6. Μόλις αρχίσει να δένει το σιρόπι, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα δαμάσκηνα και τα ξινόμηλα και τα αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύοντας πού και πού για να μην κολλήσουν στον πάτο. Σταδιακά, τα φρούτα θα διαλυθούν και θα ενωθούν με το σιρόπι.
  7. Όταν πήξει η μαρμελάδα και στην επιφάνεια σχηματίζονται φουσκάλες, βγάζουμε μια κουταλιά σε ένα άσπρο, στεγνό πιατάκι, το φυσάμε να κρυώσει γρήγορα και σέρνουμε πάνω τη μύτη του κουταλιού. Αν κάνει δρόμο, η μαρμελάδα είναι έτοιμη, ειδάλλως συνεχίζουμε το βράσιμο και ξαναδοκιμάζουμε.
  8. Σε αυτό το στάδιο ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χυμό λεμονιού και το κονιάκ (αν το χρησιμοποιήσουμε) και ανακατεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να ξαναδέσει η μαρμελάδα.
  9. Αποσύρουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά και πετάμε την κανέλα.
  10. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα μέχρι επάνω.
  11. Τα κλείνουμε αμέσως και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Μυστικά

Τόσο τα δαμάσκηνα όσο και τα ξινόμηλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη, επομένως η μαρμελάδα αυτή δένει σχετικά γρήγορα και γίνεται αρκετά σφιχτή. Προσοχή, μην το παρακάνετε στο βράσιμο, γιατί όταν κρυώσει θα σφίξει κι άλλο.

Άρθρα και Συνταγές με Δαμάσκηνα

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών