30' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το μαστέλο, το θυμάρι, το ξύσμα λεμονιού και το μισό ελαιόλαδο, γυρίζουμε το τυρί μια δυο φορές να βραχεί και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 1-24 ώρες (όσο περισσότερο το αφήσουμε, τόσο πιο έντονα τα αρώματα).
  2. Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα παξιμάδια με τις ελιές και τη ρίγανη, μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν χοντρή σκόνη.
  3. Το απλώνουμε σε ταψάκι και το ψήνουμε (στην ουσία το «στεγνώνουμε») σε φούρνο προθερμασμένο στους 100°C για 30 λεπτά.
  4. Αφού κρυώσει, το μεταφέρουμε σε κλειστό δοχείο, για να μην απορροφήσει υγρασία από την ατμόσφαιρα και πανιάσει, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
  5. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C.
  6. Χαράσσουμε χιαστί τα σύκα στη μυτερή τους άκρη με ένα μαχαίρι και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το πιπέρι, το κρασί, τη δάφνη, το γαρίφαλο, τον βασιλικό και το μπούκοβο.
  7. Ανακατεύουμε με τα χέρια, τακτοποιούμε τα σύκα σε μονή στρώση με το χαραγμένο μέρος προς τα πάνω και τα ψήνουμε για 20 λεπτά.
  8. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι, κατά προτίμηση με ραβδώσεις, σε δυνατή φωτιά.
  9. Στραγγίζουμε το μαστέλο και το ψήνουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα (στο σχαροτήγανο αποκτά τις χαρακτηριστικές σκούρες ραβδώσεις).
  10. Το σερβίρουμε σε πιατέλα με τα ψημένα σύκα.
  11. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και το μείγμα παξιμαδιού.

Συνταγές με Αλλαντικά

Συνταγές με Σύκο

Συνταγές με Τυρί

Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών