Πιο αρωματικούς γίγαντες στο φούρνο δεν έχετε δοκιμάσει!

20' προετοιμασία
1 ώρα και 50' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τους γίγαντες με νερό τόσο ώστε να τους υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά - 1 ώρα (ανάλογα με το πόσο βραστεροί είναι), μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Τους στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τον πελτέ για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τους γίγαντες, το ξίδι, το θυμάρι, το θρούμπι, το δεντρολίβανο, την κανέλα, τη δάφνη, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, αλατοπίπερο και νερό τόσο ώστε να καλύψει όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε απαλά και βράζουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν. Αδειάζουμε το όλον σε βαθύ ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να ροδίσουν οι γίγαντες στην επιφάνεια.
  3. Ξεφουρνίζουμε (αφαιρούμε το τουλουπάνι με το μπαχάρι, αν έχουμε βάλει) και τη δάφνη, σκορπίζουμε το μαϊντανό και το δυόσμο και σερβίρουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών