ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαύροι γίγαντες σαλάταΜαύροι γίγαντες σαλάτα
20' προετοιμασία
2 ώρες και 5' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μαύρους γίγαντες με κανέλα και δυόσμο, σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τους γίγαντες με νερό τόσο ώστε να τους υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά - 1 ώρα (ανάλογα με το πόσο βραστεροί είναι), μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
  2. Στη συνέχεια, τους στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τον πελτέ για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  5. Προσθέτουμε τους γίγαντες, το ξίδι, το θυμάρι, το θρούμπι, το δεντρολίβανο, την κανέλα, τη δάφνη, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, αλατοπίπερο και νερό τόσο ώστε να καλύψει όλα τα υλικά.
  6. Ανακατεύουμε απαλά και βράζουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  7. Αδειάζουμε το όλον σε βαθύ ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να ροδίσουν οι γίγαντες στην επιφάνεια.
  8. Ξεφουρνίζουμε (αφαιρούμε το τουλουπάνι με το μπαχάρι, αν έχουμε βάλει) και τη δάφνη, σκορπίζουμε το μαϊντανό και το δυόσμο και σερβίρουμε τους μαύρους γίγαντες με κανέλα και δυόσμο.

Το πλούσιο αλλά και πολυγευστικό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας ισορροπεί θαυμάσια με ρετσίνες, αφρώδη ξηρά λευκά κρασιά, Σαββατιανό και, βέβαια, κλασικά με τσίπουρο και ούζο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 119.

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών