«Αυτό το γρήγορο φαγητό το τρώγαμε το καλοκαίρι που έχει γλυκές μελιτζάνες. Καλοκαίρι φτιάχνουμε και τον ξινόχοντρο. Μάλιστα ο μαλακός ξινόχοντρος που στέγνωνε στον ήλιο, στις ταράτσες των σπιτιών, ήταν η λιχουδιά των πιτσιρικάδων, που τον κλέβαμε και τον τρώγαμε έτσι χλωρό», μας λέει ο Ρεθυμνιώτης σεφ Μιχαήλ Χάσικος.
15'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4-5Διαδικασία
- Για τις μελιτζάνες με ξινόχοντρο, αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε σε σουρωτό για μισή ώρα (έτσι δεν θα τραβήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα).
- Έπειτα τις ξεπλένουμε, τις στύβουμε καλά και τις στεγνώνουμε με μια πετσέτα.
- Τις τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και αφήνουμε στην άκρη.
- Παράλληλα, μουλιάζουμε τον ξινόχοντρο στον πολτό από τη 1 ντομάτα.
- Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ και αλάτι και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση.
- Ρίχνουμε και τις τηγανισμένες μελιτζάνες στην κατσαρόλα, μαζί με τον μαϊντανό και τον ξινόχοντρο, σπασμένο σε μικρά κομμάτια.
- Αφήνουμε να πάρουν μία βράση και να δέσουν τα υλικά.
- Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό ώστε να έχουμε ένα χυλωμένο αποτέλεσμα.
- Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, αλλά μόνο κουνώντας την κατσαρόλα.
- Στο τέλος προσθέτουμε τον δυόσμο, πιπέρι και λίγο ωμό ελαιόλαδο.