«Αυτό το γρήγορο φαγητό το τρώγαμε το καλοκαίρι που έχει γλυκές μελιτζάνες. Καλοκαίρι φτιάχνουμε και τον ξινόχοντρο. Μάλιστα ο μαλακός ξινόχοντρος που στέγνωνε στον ήλιο, στις ταράτσες των σπιτιών, ήταν η λιχουδιά των πιτσιρικάδων, που τον κλέβαμε και τον τρώγαμε έτσι χλωρό», μας λέει ο Ρεθυμνιώτης σεφ Μιχαήλ Χάσικος.

15' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Διαδικασία

  1. Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε σε σουρωτό για μισή ώρα (έτσι δεν θα τραβήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα).
  2. Έπειτα τις ξεπλένουμε, τις στύβουμε καλά και τις στεγνώνουμε με μια πετσέτα.
  3. Τις τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Παράλληλα, μουλιάζουμε τον ξινόχοντρο στον πολτό από τη 1 ντομάτα.
  5. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  6. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ και αλάτι και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
  7. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  8. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση.
  9. Ρίχνουμε και τις τηγανισμένες μελιτζάνες στην κατσαρόλα, μαζί με τον μαϊντανό και τον ξινόχοντρο, σπασμένο σε μικρά κομμάτια.
  10. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση και να δέσουν τα υλικά.
  11. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό ώστε να έχουμε ένα χυλωμένο αποτέλεσμα.
  12. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, αλλά μόνο κουνώντας την κατσαρόλα.
  13. Στο τέλος προσθέτουμε τον δυόσμο, πιπέρι και λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών