20'
προετοιμασία
10' ψήσιμο
5 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 30'
Υλικά
Τεμάχια: για 4 μεγάλα κεμπάπΔιαδικασία
- Τα κεμπάπ θέλουν πολύ καλό ζύμωμα.
- Για καλύτερο αποτέλεσμα, βάζουμε τους κιμάδες και όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε έντονα με το γάντζο (το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για τις ζύμες) για 10 - 12 λεπτά.
- Το μείγμα που θα προκύψει είναι μαλακό και υδαρές.
- Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχούμε - θα δέσει στο ψυγείο.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
- Πλάθουμε 8 μεγάλα, μακρουλά κεμπάπ γύρω από μεταλλικές σούβλες ή ξύλινα σουβλάκια.
- Τα σφίγγουμε καλά με την παλάμη μας, ώστε να σταθεροποιηθούν γύρω από τα σουβλάκια.
- Εναλλακτικά, πλάθουμε περισσότερα μακρουλά σουτζουκάκια, χωρίς να τα περάσουμε σε σουβλάκια.
- Τα βάζουμε στο ψυγείο ώστε να σφίξουν πάλι, για 30 λεπτά.
Ψήσιμο σε ψησταριά
- Ψήνουμε τα κεμπάπ κατευθείαν από το ψυγείο, ελαφρώς λαδωμένα, σε δυνατή φωτιά, κατά προτίμηση σε σχάρα, για να στάζουν τα λίπη, για περίπου 10 - 12 λεπτά.
- Πρέπει να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές -τα γυρνάμε τακτικά- και να ψηθούν, χωρίς να στεγνώσουν.
Η δοκιμή μας
- Φτιάξαμε 6 μεγάλα κεμπάπ, τα οποία χρειάστηκαν συνολικά 10 - 12 λεπτά ψήσιμο (τόσο στα κάρβουνα όσο και στην ψησταριά υγραερίου ισχύος 18,7 KW) σε δυνατή φωτιά με τακτικά γυρίσματα.
Ψήσιμο στον φούρνο
- Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στη δυνατότερη θερμοκρασία.
- Λαδώνουµε πολύ καλά τη λαμαρίνα του φούρνου και βάζουμε τα κεµπάπ.
- Ψήνουµε στην ψηλότερη σκάλα στο φούρνο για περίπου 10 - 12 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά περίπου κάθε 3 λεπτά, µέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Δροσερή σάλτσα γιαουρτιού με ξερό δυόσμο
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ 500 γρ. γιαούρτι της αρεσκείας μας (όχι στραγγιστό) με 3 κουτ. σούπας ξερό δυόσμο, κοπανισμένο, 4 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό ή ροζέ κρασί, 1 κουτ. σούπας σουμάκ ή 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο, 1/3 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο, πλήρες γάλα και λίγο αλατοπίπερο.
Σερβίρισμα
- Σερβίρουμε τα κεμπάπ χλιαρά με το ντιπ γιαουρτιού, πίτες και ψιλοκομμένο κρεμμύδι με μαϊντανό.