ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελιτζανοσαλάτα του Μοναχού ΕπιφάνιουΗ μελιτζανοσαλάτα του Μοναχού Επιφάνιου
10' προετοιμασία
15' ψήσιμο
Σύνολο: 25'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε μελιτζανοσαλάτα με τυρί (μερεντζένα κον κέσο) πρώτα πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες. Με ένα μαχαιράκι τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία.
  2. Αν μπορούμε, ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα, για λίγα λεπτά (ο χρόνος είναι ανάλογος με τη θράκα που έχουμε ετοιμάσει), γυρίζοντάς τες τακτικά, μέχρι η φλούδα τους να μαυρίσει και να είναι μαλακές στο ζούληγμα.
  3. Εναλλακτικά, τις ψήνουμε σε δυνατή φλόγα, στην κουζίνα αερίου ή στο κουζινάκι υγραερίου ή, τέλος, σε απλό γκα- ζάκι. Σε τέτοια φλόγα το ψήσιμο διαρκεί από 7 έως 10 λεπτά, γυρίζοντας τη μελιτζάνα συχνά, μέχρι να μαυρίσει και να σκάσει.
  4. Για ασφάλεια, στερεώνουμε τη μελιτζάνα σε ένα μεταλλικό σουβλί (ή την πιάνουμε με το χέρι με προσοχή από το κοτσάνι της) και την κρατάμε πάνω από τη φλόγα, γυρίζοντάς την τακτικά.
  5. Οταν ψηθούν, τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και με ένα μαχαίρι τις κόβουμε στη μέση, από το κοτσάνι προς τη βάση τους.
  6. Βγάζουμε τη σάρκα με ένα κουτάλι, τη ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη φέτα.
  7. Ανακατεύουμε απαλά, για να μη λιώσει η μελιτζάνα, και προσθέτουμε τη φέτα κατά το σερβίρισμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 90.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT