40' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Καθαρίζουμε τα κελύφη από τα μύδια εξωτερικά, τρίβοντάς τα με μια συρματόβουρτσα, που βρίσκουμε σε χρωματοπωλεία ή μαγαζιά με εργαλεία, ή με το σύρμα της κουζίνας.
  2. Με το χέρι τραβάμε και αφαιρούμε το βύσσο (το γένι). Ξεπλένουμε καλά τα μύδια με άφθονο νερό και τα στραγγίζουμε.
  3. Σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κουκουνάρια, τα κρεμμυδάκια (φρέσκα ή ξερά) και το πράσο για 6 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να ροδίζουν.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για μισό λεπτό ίσα να βγάλει το άρωμά του -γιατί, αν μείνει παραπάνω, θα καεί και θα πικρίσει- και σβήνουμε με την μπίρα.
  5. Προσθέτουμε τα μύδια, το πιπέρι, το βασιλικό, το ταμπάσκο (ή την πιπερίτσα) και αλάτι (αν χρειάζεται) και ανακατεύουμε 1 - 2 φορές.
  6. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αχνίζουμε για περίπου 5 - 6 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ανακινούμε καλά.
  7. Πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν και τα υπόλοιπα τα παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.
  8. Δυναμώνουμε τη φωτιά, βράζουμε το ζουμί με τα κρεμμύδια και τα κουκουνάρια μέχρι να συμπυκνωθεί λίγο και περιχύνουμε μ’ αυτό τα μύδια.
  9. Συνοδεύουμε το μεζέ με μύδια και μαύρη μπίρα με φρυγανισμένο ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 68.

Άρθρα και Συνταγές με Αλκοόλ

Άρθρα και Συνταγές με Μύδια

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών